Articole

Atenţie la vipere pe Ceahlău! Unde există panouri şi ce faci, dacă te muşcă

Turiştii care vor să urce pe Ceahlău sunt avertizaţi să nu părăsească traseele marcate, din cauza viperelor. Acest lucru este făcut cu ajutorul unor pancarte amplasate în mai multe puncte.

„Atenţie, vipere! Nu părăsiţi traseul turistic!”. Acesta este mesajul scris pe pancarte rotunde încercuite cu roşu, prin care salvamontiştii încearcă să îi avertizeze pe turişti asupra riscului la care se expun, dacă nu respectă traseele marcate. Avertismentul este scris şi în limba engleză şi îi mai îndeamnă pe turişti să apeleze numărul 112, în caz de urgenţă.

„Ar fi util pentru turişti să aibă în trusa de prim ajutor o pompă de aspivenin, care se găseşte în comerţ şi poate fi utilizată rapid, în cazul muşcăturii. E un fel de seringă cu care se extrage veninul din înţepăturile şarpelui“, susţine pentru Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Unde se află semnele

Semnele sunt amplasate pe traseul Durău-Fântânele-Dochia, în punctul numit „La morminte“, la poarta de intrare din Izvorul Muntelui, pe versantul sudic în Poiana Stanilelor şi în punctul denumit „La pălărie“. Alte două panouri sunt în apropierea cabanei Dochia, înspre zona de campare şi pe platou, în zona „Gura plânsă“.

Ce să (nu) faci, dacă eşti muşcat de viperă

Turiştii muşcaţi de viperă trebuie, în primul rand, să sune la un număr de urgenţă, pentru a chema ajutor. Până la sosirea echipelor de intervenţie, persoana muşcată de vipera trebuie să stea culcată şi cât mai liniştită, pentru a nu accelera bătăile inimii şi deci să răspândească veninul în corp.

Folosiţi pompa aspivenin din trusa de prim ajutor. Dacă nu există, puteţi improviza dintr-o seringă, la care se taie partea superioară. Rana trebuie dezinfectată şi răcită, prin aplicarea unei comprese sau a unui corp rece.

Primele simtome pot aparea la aproximativ o oră de la muşcătură şi constau în dureri şi umflarea membrului muşcat, greaţă, vomă şi dureri de cap. Nu intraţi în panică! Decesul poate surveni abia peste 7-8 ore, numai dacă întrega încărcătura de venin a fost eliberată, lucru care nu se întâmplă foarte des.

Atenţie! Rana nu trebuie tăiată sau arsă şi nu trebuie suptă, întrucât veninul poate ajunge în organism printr-o leziune a cavităţii bucale.

sursa: skytrip.ro

 

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co