Articole

Ave, Roma! – GALERIE FOTO

Ave, Roma! – GALERIE FOTO

Cel mai important oraş al Italiei, un loc care musteşte de istorie, locul pentru o vacanţă perfectă pentru cei în căutare de relaxare într-un centru religios, cultural şi al puterii, pe parcursul mai multor milenii, Roma este, fără nici cel mai mic dubiu, o destinaţie fascinantă. Oraşul Etern, Oraşul Celor Şapte Coline sau La Dolce Vita, aşa cum a fost denumit de-a lungul timpului, capitala Italiei are câte ceva de oferit pentru toate gusturile. Fie că eşti în căutare de hoteluri scumpe, centre de shopping, restaurant sofisticate sau pur şi simplu vrei să îţi bucuri sufletul vizitând piaţete frumoase, catedrale şi obiective turistice care atrag milioane de turişti an de an, Roma este locul ideal pentru o vacanţă pe care sunt puţine şanse să o uiţi.

Cel mai vechi amfiteatru din lume

Străbătut de la nord la sud de râul Tibru, urbea romană ascunde, în central vechi, celebrul Colosseum, devenit simbol al oraşului. Cel mai mare amfiteatru roman construit vreodată, care găzduia, mai demult, luptele sângeroase cu gladiatori, din vremea lui Nero, şi-a luat denumirea de la statuia imensă, care măsoară aproximativ 36 de metri, în care este reprezentat împăratul roman, în chip de zeu al soarelui. Construcţia impresionantă a fost construită în formă de elipsă, cu axa mare care depăşeşte 180 de metri şi cea mică ce măsoară 150 de metri. Iniţial, Colosseumul avea un perimetru de 520 de metri şi o înălţime de 55 de metri. Astăzi, amfiteatrul atrage ca un magnet turiştii, fiind aproape imposibil să-l poţi vizita fără să stai la coadă la intrare câteva zeci de minute. În apropierea Colosseumului sunt poziţionate şi Forumul Roman, Forumul lui Augustus, Piaţa lui Traian şi dealul Capitoliului, cu muzeele sale.

Cenuşa lui Traian

Pe partea stângă a Capitoliului se ridică, semeaţă, Columna lui Traian, dincolo de Via dei Fori Imperiali. Înalt de 40 de metri, columna a fost construită din 25 de blocuri de marmură, cu un diametru de 3,5 metri, şi este acoperită din basoreliefuri, în care 2.500 de personaje relatează faptele eroice ale imperiului în timpul luptelor împotriva dacilor, din anii 101-102 şi 105-106. Postamentul coloanei, unde au fost ţinute cenuşa lui Traian şi a soţiei sale, Plotina, a fost decorat cu trofee barbare.


Fontana di Trevi

Fără a avea nevoie de multe cuvinte pentru a o descrie, fântâna a fost construită în stil rococo, impresionând prin ornamentele spectaculoase înfăţişând creature acvatice din marmură, străjuite de Oceanus. Legenda spune că trebuie să arunci un bănuţ în apa din fântână, ca să fii sigur că te vei întoarce la Roma. De asemenea, se zice că toate dorinţele puse acolo se împlinesc. Fontana di Trevi este la fel de spectaculoasa atât ziua, cât şi după căderea întunericului.

Boca de la Verita


Folosit în epoca medieval pentru a judeca mincinoşii, discul antic reprezentând capul enorm al unui triton cu gura deschisă este unul din simbolurile preluate foarte des în lumea modernă. Se spune că cei acuzaţi de minciună trebuiau să bage mâna în gura tritonului şi să repete ce au spus, iar dacă minţeau, mâna le era tăiată.


Tărâmul sfânt


Centrul Romei găzduieşte cel mai mic stat din lume, dar, în acelaşi timp, cel mai vizitat. În jumătate de kilometru pătrat, italienii conservă celebra Bazilică a Sfântului Petru, dom creat de Michelangelo. O vizită în interiorul bisericii impresionante va dura câteva ore bune. Bazilica poate fi “escaladată”, pentru o panoramă superbă asupra Romei. Grota de la baza domului ocroteşte mormintele tuturor papilor din toate timpurile, printre care şi cel al Sfântului Petru. Un exemplu cel puţin interesant de artă barocă poate fi văzut pe baldachinul altarului central al bazilicii, contruit din bronzul luat din Pantheon.Faţada, realizată în acelaşi stil, este dominată de statuile Mântuitorului şi a 11 Apostoli, precum şi cea a lui Ioan Botezătorul. Cupola se înalţă la peste o sută de metri şi are o suprafaţă de 15 mii de metri pătraţi. Pictura lui Michelangelo, Pieta, reprezintă piesa de rezistenţă a interiorului bazilicii.


Patria pastelor


Gastronomia italiană este una din cele mai apreciate la nivel mondial, fiind caracterizată printr-o mare varietate a produselor utilizate. Deşi toţi gurmanzii cunosc prea bine gustul pastelor, a pizza şi a diverselor tipuri de risotto, bucătăria italiană este cu mult mai variată. Trebuie să încerci neapărat şi pesto, un sos Italian celebru, creat din ingrediente ca busuiocul, usturoiul, parmesan, brânză de oi şi ulei de măsline. Nu trebuie să ratezi nici gnocchi, asemănătoare unor chifteluţe, făcute din făină de grâu şi cartofi, care se fierb în apă sărată, la care se adaugă brânză, sau celebra lasagna, o specialitate din straturi successive de paste, brânză parmezan sau mozarella şi sos.

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN
pentru www.travelmix.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co