Articole

Bruxelles – cocktail de cultură si arta culinară

Găzduind cel mai impresionant amestec de culturi și etnii, capitala Europei își așteaptă oaspeții să savureze o vacanță bine condimentată cu cea mai fină ciocolată și atracții turistice la fiecare pas.

Cu un climat plăcut, cu ierni blânde și veri calde, împânzit cu locuri create special pentru distracție, Bruxelles-ul poate fi greu comparat cu alte capitale de pe bătrânul continent. Un labirint de străduțe înguste caracterizează orașul medieval, păstrat până astăzi cu sfințenie, care contrastează cu bulevardele largi, în stil parizian, pe care se află sedii de ambasade, bănci, magazine celebre sau alte construcții impunătoare. Obiectivele turistice atrag curioși din lumea întreagă în orice anotimp.
Atomul distracției
Înalt de 102 metri și cântărind peste 2.400 tone, Atomium-ul este, probabil, cel mai cunoscut dintre ele. Structura din fier este cu atât mai impresionantă cu cât în jurul său nu mai există alte construcții la fel de înalte, priveliștea fiind una cu totul spectaculoasă. Turiștii se pot plimba nestingheriți prin tuburile care fac legătura între sferele uriașe de metal, putând admira priveliștea panoramică extraordinară a orașului. În interiorul Atomium-ului, oaspeții pot lua masa într-un restaurant, pot viziona un film despre construcția obiectivului, sau pot cumpăra suveniruri. În imediata vecinătate a uriașului de metal, se ascunde unul din cele mai interesante locuri din oraș. Bruparck, sau Mini-Europe, este parcul unde toate clădirile și construcțiile sunt realizate în miniatură. Ca un Gulliver în Țara Piticilor, turiștii pot admira cele mai importante monumente din Europa, de la Turnul Eiffel, până la cel din Pisa, și de la Colosseum până la Acropole. Gurmanzii au ocazia să guste din bucatele belgiene, stropite din plin cu bere brună, în The Village, o secțiune din Bruparck, împânzită cu restaurante și cafenele. Cei pasionați de filme pot zăbovi în cinematografele de cea mai înaltă performanță din Europa, iar iubitorii de temperaturi subtropicale se pot bucura de piscinele și toboganele de apă din water park-ul Oceade. În inima centrului vechi al orașului, blitzurile aparatelor de fotografiat surprind cel mai ciudat obiectiv turistic, o statuie din bronz a unui băiețel care face pipi într-o fântână, denumită Manneken Pis. Legenda spune că, în timpul secolului al XIV-lea, când Bruxelles-ul era asediat, soldații inamici au încercat să arunce în aer zidurile orașului, cu ajutorul unei bombe. Urbea a fost, însă, salvată de un băietel, care a urinat pe fitil, imediat după ce aceștia au plecat.
Grote Markt
Baudelaire și Victor Hugo au rămas plăcut impresionați de centrul dominat de primărie, care seamănă mai degrabă cu o biserică impunătoare, de Casa Regală și de Casele Ghildelor medievale. Grand Place, sau Grote Markt, adică Piața Centrală din Bruxelles, nu a lăsat cu gura căscată doar turiștii care au vizitat-o. “Nu mi-a fost niciodată dat să văd ceva atât de frumos și rafinat precum piața orașului unde primăria se ridica spre cer. Decorațiile de pe clădiri sunt cu adevărat remarcabile”, spunea Arhiducesa Isabella, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei, în septembrie 1599. O dată la doi ani, inima Bruxelles-ului este inundată de flori, un covor viu de miresme și culori. Expoziția inedită de begonii se transformă într-un spectacol multicolor, pe care turiștii o pot asezona cu celebrele gaufre, cu topping de fructe proaspete, ciocolată și friscă, sau pot opta pentru faimoșii cartofi prăjiți cu maioneză, pentru extazul papilelor gustative.
Între vizitele la Muzeul Horta, Palatul Justiției (Palais de Justice), Palatul Regal (Palais Royal) sau sediul Parlamentului European, turiștii își pot testa nivelul adrenalinei în Walibi, singurul parc de distracții thriller din zonă, ale cărui atracții îți taie respirația, fără îndoială. Iar după toate aceste senzații tari, belgienii își vor încânta oaspeții cu o explozie de chocolaterii, aproape la fiecare colț de stradă, unde fantânile arteziene de ciocolată cu diverse arome nu vor face altceva decât să sporească pofta gurmanzilor pentru o bere rece ca gheața, de la mama ei de acasă.

Fadia HIRTAN

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co