Interne

Casa Memoriala Amza Pellea

Casa Memoriala Amza Pellea

Pe 7 aprilie 1931, in municipiul Bailesti, din judetul Dolj, se nastea cel ce urma sa devina unul dintre cei mai valorosi actori romani de teatru si film: Amza Pellea. Dupa un sfert de secol de la trecerea sa in nefiinta, in sudul orasului natal al maestrului a fost inaugurata o Casa Memoriala in cinstea sa. La trei ani de la acest moment, cladirea continua sa fie principala atractie a municipiului, unde poposesc periodic diverse personalitati.

Situata pe strada Eremia Grigorescu, Casa Memoriala Amza Pellea a fost deschisa publicului in anul 2008. Proiectul a devenit realizabil numai datorita localnicilor, care au ajutat la amenajarea muzeului.

Constructia are doua camere si un hol, unde sunt adapostite sute de fotografii, tablouri, diplome si obiecte personale ce amintesc de marele actor care a dat viata unor personaje celebre, ca Nea Marin sau istorice, ca Mihai Viteazul.

Inca de la intrare, vizitatorii sunt intampinati de o fotografie in care maestrul rade din toata inima. In primul dormitor, pe un pat acoperit de o cuvertura colorata, se afla vesta celebrului Nea Marin, olteanul aflat intr-o lupta permanenta cu o lume ostilă.

Pentru cei care l-au iubit cu adevarat pe Amza Pellea, in casa olteneasca au fost expuse zeci de obiecte care i-au apartinut marelui actor roman. Printre acestea, o scrumiera si o tabachera, lanseta cu care a pescuit ultima oara actorul, doua ceasuri oprite, precum si palaria preferata a maestrului.

Printre zecile de fotografii, se numara si cateva cu parintii artistului. De asemenea, se gasesc instantanee de la nunta marelui artist.

Din orasul Bailesti provin mai multe personalitati ale culturii romanesti. Scriitorul roman contemporan Petre Anghel si pictorul Florin Tonea sunt doua exemple in acest sens.

Tot in Bailesti, pe cand Amza Pellea avea 20 de ani, se nastea un alt mare actor recunoscut atat la nivel national cat si international. Este vorba despre Marcel Iures, care a primit de doua ori titlul de cel mai bun actor de teatru din Romania si este si astazi presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT.

Sursa: www.turism.bzi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co