Interne

Cat platim pentru servicii ?

Cat platim pentru servicii ?

Serviciile sunt recompensate in Romania, de regula, cu un bacsis de 10% din nota de plata, insa acest procent nu este universal valabil. Cand esti in vacanta peste hotare, este bine sa stii care sunt practicile locale privind micile „atentiile” lasate ospatarilor, soferilor de taxi, barmanilor, cameristelor sau receptionerilor, ca sa eviti privirile acuzatoare.
Când eşti în concediu în strainătate trebuie să ştii câţi bani laşi, ca răsplată, celor care te servesc. Iată câteva exemple:
1. Egipt. Aparte de cateva cazuri, bacsisul este prezent in intreaga industrie turistica locala. Cei mai multi dintre egiptenii care lucreaza in turism primesc salarii mici, astfel ca ei depind mult de „banii extra”.
Cat platim in plus? In general, la restaurant se lasa 10% din nota (chiar daca bacsisul este inclus), pentru portarul hotelului poti pune deoparte intre una si cinci lire egiptene, iar pentru paznicul de la muzeu intre 3 si 5 lire egiptene (intre 3 si 7 eurocenti).
2. In Dubai vorbim de o „taxa pentru servicii” de 10% in hoteluri, restaurante si baruri. In mod normal acel bacsis este impartit intre toti membrii personalului, dar exista si situatii in care banii merg doar la cel care te-a servit. Exista restaurante (mai ales cele din incinta hotelurilor) care includ serviciile in nota de plata, caz in care nu mai trebuie sa lasi nimic in plus.
3. Israel. In restaurante si cafenele bacsisul variaza intre 10 si 12% in functie de cat de multumit ai fost de ospatarul tau: 10% este considerat minimum, iar 12% mediu. Soferii de taxi nu se asteapta la „atentii”. La hotel poti lasa sase sekeli (1,5 dolari) per bagaj portarului si circa 4 sekeli (1 dolar) pe zi cameristei.
4. In Franta daca pe nota apare „service compris” atunci nu trebuie sa mai lasi nimic in plus. Cel putin legislatia locala cere ca barurile si restaurantele sa includa serviciile in preturile afisate. Dar asta nu inseamna ca nu poti lasa 1 euro sau 50 de centi.
5. Italia. Cel mult 10%, potrivit mint.com, sau intre 1 si 3 euro, potrivit tripadvisor, care mentioneaza totodata ca acest bonus este in mod normal inclus in pret si afisat in meniu. De exemplu, „coperto”, taxa pentru mice-en-place, este ilegala in Lazio, dar poate sa apara in alte regiuni.
Pe scurt, este in regula daca rotunjesti nota de plata.
6. Spania. Bacsisul nu este obligatoriu, astfel ca ramane la latitudinea fiecaruia! Totusi, se practica rotunjirea notei de plata sau 1,2 euro in plus daca ai fost chiar incantat. De regula spaniolii nu se asteapta neaparat sa le lasi bacsis, poate doar in restaurantele si hotelurile de lux, potrivit tripadvisor.
7. Marea Britanie. Daca serviciile nu sunt incluse, atunci britanicii se asteapta sa le lasi cativa banuti in plus. In restaurante, bacsis-ul variaza intre 10 si 15%. Unele restaurante pun taxa de servicii pe nota, astfel ca vezi direct cat trebuie sa lasi bacsis.
La hoteluri, poti sa lasi bacsis numai daca personalul ti-a oferit un serviciu special. Cameristele nu primesc de regula bacsis. Poti sa pastrezi una sau doua lire pentru bellboy daca te ajuta cu bagajele.
8. Germania. Serviciile si TVA-ul sunt incluse in preturile din meniu. Totusi, se practica rotunjirea notei de plata sau adaugarea a 5-10% din suma totala (cand nota este mai „consistenta”).  De exemplu, daca ai de platit 27 de euro, poti lasa 30 de euro, daca ai fost multumit, scrie gogermany.about.com. Atentie, bacsisul nu se lasa pe masa! Ci direct ospatarului care te-a servit, odata cu plata totala.
9. Suedia. Nu e necesar sa lasi bacsis pentru ca serviciile sunt incluse oricum in nota de plata. Exceptie fac rstaurantele de lux sau serviciile exceptionale, caz in care se adauga 5-10% din nota. Este un gest frumos sa lasi soferului de taxi 15-20 de coroane (1-2 euro). In hoteluri nu se practica bacsisurile.
10. China (exceptand Hong Kong). Nu se lasa bacsis. De ce? Nu face parte din cultura locala.  In anumite zone, poti chiar sa ii jignesti daca le „oferi” bani in plus.Exceptie de la regula fac hotelurile de lux care se adreseaza occidentalilor.
11. SUA. Aici toată lumea se așteapta la bacsis: de la 15 la 20% din total. De regula, serviciile nu sunt incluse în nota de plată. Sursa: http://www.dailybusiness.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co