Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Ce făceau femeile în Peştera Muierilor până să se aprindă lumina

Cu circa patru milioane de ani înainte de Hristos, undeva în Depresiunea Getică a Olteniei, râul Galbenul sculpta ceea ce urma să devină una dintre cele mai impresionante peşteri existente la ora actuală la noi în ţară. Peştera Muierilor (sau Muierii) este un fascinant monument al naturii şi reprezintă prima cavitate electrificată din România pusă în circuitul turistic. De unde i se trage numele, cum se ajunge acolo şi când putem face o vizită, în rândurile care urmează.

Peştera Muierilor a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parâng. Lungimea galeriilor însumează aproape 4.000 de metri, este dispusă pe patru niveluri, iar denivelarea totală este de 57 de metri. Dimensiunile reprezintă unul dintre motivele pentru care este cotată cu potenţial ridicat de atractivitate.

De ce Peştera Muierilor?

Săpăturile arheologice făcute în Peştera Muierilor au scos la iveală silexuri paleolitice, fragmente ceramice şi oase de animale, precum hiene, lei de peştera sau lupi. Cea mai valoroasă şi cea mai interesantă descoperire rămâne, însă, cea făcută în 1952 – un craniu de femeie de tipul „HOMO SAPIENS FOSILIS”.
În timpuri străvechi, pe când nu exista încă electricitate, Peştera Muierilor servea drept loc de adăpost, în principal pentru femei şi copii. Aceştia se refugiau acolo în momentul în care barbaţii plecau la luptă în războaie. De aici îşi trage şi numele.

Domul Mic reprezintă una din principalele atracţii, având un aspect asemănător unei cupole gotice. Sala Altarului, Cascadele împietrite sau imaginea Stâncii Însângerate, denumită astfel datorita scurgerilor oxidului de fier, sunt alte obiective impresionante.

Cum ajungem acolo

Peştera Muierilor este situată în comuna Baia de Fier, din judeţul Gorj. Cei care vor să meargă acolo cu un automobil, o pot face pe Drumul Naţional 67 Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea. Peştera se află la kilometrul 47, în versantul drept al Cheilor Galbenului.
Între Bucureşti şi Baia de Fier, spre exemplu, sunt de parcurs 244 de kilometri. Astfel, locuitorii capitalei se pot plimba prin peşteră după aproximativ trei ore de mers cu maşina.

Programul de vizitare

Partea vizitabilă a Peşterii Muierii cuprinde etajul superior şi are o lungime de aproximativ 900 metri, o lăţime ce variază între 3 şi 5 metri şi o înălţime care ajunge şi la 18 metri.
Din mai până în octombrie, programul de vizitare este zilnic, între 09:00-20:00 (ultima intrare la ora 19:00), iar din octombrie până în mai, zilnic, între 09:00-17:00 (ultima intrare ora 16:00).
Nu uitaţi să luaţi cu voi un pulover în plus, întrucât temperatura în pestera este cuprinsă între 9 şi 12 grade Celsius, iar umiditatea între 50 şi 100%.

sursa: skytrip.ro

 

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co