Interne

Ce turiști străini atrage România

Pentru a crește turismul, România trebuie să învețe să atragă turiști străni, deoarece românii nu au bani pentru vacanțe și cheltuie destul de puțin, prin comparație chiar și cu bulgarii.

Trei sferturi din români nu-și permit o vacanță de o săptămână, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR, pe baza datelor Eurostat. La nivel european, doar 25% dintre locuitorii bătrânului continent recunosc faptul că au prea puțini bani pentru o vacanță de șapte zile. ”Aşadar, să te bazezi că ai putea să dezvolţi turismul exclusiv cu rezidenţi nu este realist pe termen lung. Trebuie atraşi turiştii străni care cheltuiesc de 12 ori mai mult comparativ cu un turist autohton, care îşi poate optimiza mai bine cheltuielile fiind în propria ţară”, a afirmat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

Românii își petrec, cu preponderență, vacanțele în țară, iar în perioada 2006-2010 au cheltuit, în medie, circa 72 de euro. Cei care trec granița preferă Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Germania. Și Bulgaria, Austria și Turcia sunt destinații îndrăgite de români

”Românii care se duc în Italia și Spania nu se duc doar ca turiști, ci și pentru a-și vedea rudele care muncesc în aceste state”, a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR. De asemenea, dintre românii care preferă Ungaria se regăsesc și mulți etnici maghiari.

Potrivit datelor Eurostat analizate de BCR, români chetuie, în medie, pentru o vacanță în afara țării 411 euro. În acelaşi timp, un bulgar care vizitează Bulgaria este dispus să cheltuiască cu 50-60% mai mult faţă de un român care îşi petrece vacanţa în propria ţară şi să plătească 500 de euro pentru un sejur într-o ţară străină.

Ce europeni vin în România

Potrivit raportului BCR, circa două treini din turiștii străni care ajung în România vizitează Capitala. În medie, aceștia petrec în România circa 2,2 nopți. La bulgari, unde două treimi din turiștii străni se duc pe litoral, numărul mediu de nopți petrecute la o unitate de cazare ajunge la 5,3.  ”Astfel că, pe lângă faptul că reușesc să atragă mai mulți turiști străini decât noi, bulgarii îi și conving să stea mai mult timp la ei și să cheltuiască mai mulți bani”, a declarat Anghel.

Europenii  care alocă cei mai mulți bani vacanțelor sunt francezii, norvegienii, austriecii, danezii, spaniolii, italienii, irlandezii, belgienii, portughezii și suedezii. Toți au un buget de vacanță cuprins între 700 de euro și 1.100 de euro. Dintre aceștia doar francezii și italienii trec pragul României. În România, vin, în principal, nemți, ruși, englezi și polonezi.

”Într-o țară cu un PIB pe cap de locuitor destul de scăzut, atragerea turiștilor străni, dispuși să cheltuiască mai mulți bani decât rezidenți, este esențială”, a adăugat Anghel.

sursa: evz.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co