Interne

Cele mai cunoscute saline

Cele mai cunoscute saline

Romania este o tara cu numeroase destinatii turistice foarte atractive datorita potentialului natural existent. In aceasta categorie intra si salinele, cunoscute mai ales pentru efectele terapeutice asupra sanatatii. DailyBusiness.ro va prezinta cele mai cunoscute „palate de sare”.

Salina Slanic Prahova… Aceasta este una dintre cele mai mari saline din Europa. Mina este vizitata zilnic de sute de turisti, varful fiind atins in weekend, cand numarul vizitatorilor depaseste 1.000.

Slanic Prahova, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, este situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m. In total suprafata salinei cuprinde circa 90.000 metri patrati. Accesul in subteran se face cu ajutorul liftului, salina avand o adancime de circa 210 metri.

De asemenea, turistii pot admira, in interiorul salinei, statuile lui Decebal si Traian, sculptate in sare, de artistul Iustin Nastase, alaturi de alte elemente reprezentative popoarelor dac si roman. Se intalnesc si basoreliefuri ce infatiseaza personalitati romanesti precum Mihai Vitezu si Mihai Eminescu.

Tarif: Adulti – 16 lei/ persoana/ zi, Pensionari – 14 lei, Copii peste 3 ani, elevi, studenti – 8 lei

Program de functionare: Luni – inchis; Marti-Duminica – 9.00-16.00

Temperatura: 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp

Salina Turda, situata in Dulgau-Valea Sarata, in centrul turistic al orasului Turda este unul dintre monumentele istorice recunoscute de Ministerul Culturii si Patrimonului National din Romania.

Aici se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Demne de vazut sunt si utilajele medievale bine conservate din mina, precum fieraria, crivacul si moara de sare, de asemenea, Altarul (cioplit in peretele de sare) si Scara Bogatilor (o scara lucrata filigranat in lemn).

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene in anul 2009 s-au desfasurat lucrari ample de amenajare a Salinei Turda, in scop turistic si curativ. Principala atractie a salinei este lacul cu solutie salina suprasaturata.

Tarif: Adulti – 15 lei/ persona; Copii, elevi, studenti – 8 lei/ persoana. Pensionarii nu beneficiaza de reducere din tariful biletului de intrare

Program de functionare: Luni-Duminica, 9.00-17.00

Temperatura: 10-12 grade Celsius

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, iar inceputurile ei istorice dateaza din epoca romana. Salina Praid este situata in jud. Harghita, la 5 km de statiunea Sovata.

Salina Cacica este una dintre cele mai vechi exploatari din Europa de sare recristalizata din saramura si este unicata prin faptul ca galeriile sale au fost sapate manual, fara nici un utilaj. Salina este situata in localitatea Cacica la 18 km de Orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava, cuprinde 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani de la deschiderea ei oficiala in anul 1791.

Tarif: Adulti – 20 lei (vizitarea si transportul), Copii, elevi si studenti – 12 lei. Gratuit copiilor pana la varsta de 3 ani

Program de functionare: Luni-Duminica, 8.00-17.00

Temperatura: 14-16 grade Celsius

Salina Targu Ocna este situata in inima Moldovei, pe valea pitoreasca a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna, judetul Bacau, la 15 km de municipiul Onesti. Acces rutier DN 12 A.

Pe langa activitatea de productie, la Salina Targu Ocna se desfasoara si activitatea de turism. In Salina Targu Ocna se intra doar cu autobuzele de acolo, dupa  un drum de circa 3 km.

Tarif: Adulti – 18 lei; Copii intre 2-14 ani – 9 lei

Program de functionare: Luni-Duminica, 7.00-17.00

Temperatura: 12-13 grade Celsius

In anul 2009, salina Ocnele Mari s-a deschis ca obiectiv turistic subteran, ce ofera conditii optime pentru relaxare, miscare si reculegere in lacasul sfant al bisericii ortodoxe Sf. Gheorghe si Sf. Varvara. Salina de la Ocnele Mari, aflata la 7 km de Rm. Valcea, are o suprafata de 20.000 de metri patrati, iar lungimea galeriei de acces este de 1.300 de metri. Exploatarea sarii s-a facut si se mai face prin extractie de bulgari (magle) din salina (mina de sare cunoscuta si sub denumirea de ocna de sare).

Tarif: Adulti – 14 lei; Elevi, studenti, copii 3-7 ani, pensionari – 7 lei

Program de functionare: Luni-Duminica, 10.00-18.00

Temperatura: 13-15 grade Celsius

Aerosolii salini (micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos) trateaza diverse afectiuni, in special respiratorii. Printre acestea, astmul bronsic, bronsita asmatiforma, sinuzita, afectiuni ale sistemului nervos si chiar insuficienta cardiaca,  rinita cronica, amigdalita, alergii, oboseala cronica etc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co