Destinatii din patrimoniul UNESCO
Sunt foarte multe destinatii apropae necunoscute de noi dar protejate de organizatii mondiale, datorita unicitatii lor. Iata cateva peisaje si obiective, locuri suficient de importante si de fragile incat sa fie luate in evidenta de UNESCO, sub forma de patrimoniu mondial.
Insula Goree, Senegal…In apropierea coastei senegaleze, nu departe de capitala Dakar, insula Goree sta ca un fel de monument comemorativ al diasporei africane. Din secolul XV pana in secolul XIX, a reprezentat cel mai amplu centru de comert cu sclavi de pe coasta occidentala a Africii. Serveste astazi ca un memoriu al exploatarii umane si ca sanctuar de reconciliere.
Padurea Bialowieza, Belarus…O zona impadurita antica incalecand granita dintre Belarus si Polonia. Este singurul exemplu ramas in picioare al padurilor originare care acopereau candva mare parte din Europa. Arborii sai asigura habitatul unor animale remarcabile, intre care linxul, vidra si bizonul european.
Templele megalitice din Malta. Cele sapte temple megalitice din acest loc, datand din mileniul al treilea i. Hr., sunt exemple uluitoare ale dezvoltarii majore in domeniul culturii si tehnologiei. Doua temple din Gozo sunt notate in mod special pentru sculpturilor lor uriase din epoca de bronz.
Regiunea Lacurilor Willandra, Australia. Aborigenii australieni au trait pe malurile acestei regiuni lacustre extinse vreme de cel putin 50.000 de ani, iar regiunea este un reper terestru unic al evolutiei umane de pe continentul australian.
Situl arheologic Cyrene, Libia. Candva, Cyrene a fost unul dintre pricipalele orase elene. A fost romanizat si a ramas o mare capitala, pana cand un cutremur devastator l-a lovit, in anul 365 d.Hr. Mii de ani de istorie stau inca intipariti in ruinele sale.
Parcul National Pirin, Bulgaria. In sud-vestul Bulgariei, Parcul National Pirin are un peisaj calcaros, cu lacuri, cascade, pesteri si paduri de pin, toate alcatuind impreuna un camin pentru sute de specii de animale rare si endemice.
Parcul National Huascaran, Peru. Parcul se intinde pe cea mai mare portiune din Cordilierii Albi, cel mai inalt lant muntos tropical al lumii. Canioane, lacuri glaciare si o vegetatie variata transforma situl intr-unul de o frumusete spectaculoasa, unde fauna include condori, cerbi si lame.
Bisericile Baroce din Filipine. Este vorba despre exemple remarcabile ale interpretarii filipineze a arhitecturii baroce. Exista aici patru lacase de cult, dintre care primul a fost construit in Manila de catre spanioli, la finele secolului al saisprezecelea.
Cartierul istoric din Sacramento, Uruguay. Cel mai vechi oras uruguaian, Sacramento, se afla in peninsula Rio de La Plata, iar cartierul istoric pe care il gazduieste are strazi pietruite, piete mari, precum si unul dintre cele mai spectaculoase exemple de cladiri coloniale spaniole de secol 19, incluzand alaturi de aceste elegante case urbane si locuinte boeme de artizani.
Fabricile de salpetru (nitrat de potasiu) Santa Laura si Humberstone, Chile. Este vorba despre o asezare fantoma, parca bantuita, relicva a oraselor producatoare de nitrati, care s-au format in secolul al nouasprezecelea. Abandonate in secolul XX, cele doua fabrici din Chile au fost redeschise, sub forma de atractii turistice.
Sursa: turism.bzi.ro