Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Festivalul Cultural Namaste India, editia a V-a. 20-23 iunie 2013, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita la cea de-a V-a editie a Festivalului Cultural „Namaste India“, ce se desfasoara în perioada 20-23 iunie 2013, în Bucuresti. Ca în fiecare an, va încurajam sa va apropiati de incredibila cultura a Indiei, sa o descoperiti prin spectacole de dans, muzica, literatura, fotografie, filosofie, artizanat si gastronomie specifica.
8 spectacole de muzica si dans
Pentru prima data în România, muzica clasica indiana în stilul Khayal, în recitalul „Garlands of Sounds” sustinut de Mahua Mukherjee (vocal) si Sanjay Kansa Banik (tabla), doi artisti recunoscuti la nivel international. Publicul se va putea familiariza si cu stilurile devotionale bhajan si qawwali, interpretate de grupul Nirmal Bhakti.
Instrumentele muzicii clasice indiene îi vor încânta pe ascultatori si în cadrul Galei Namaste India, spectacol ce va fi sustinut de Centrul Cultural Tansen la Centrul National de Arta „Tinerimea Româna”, vineri, 21 iunie, ora 19.30.
Dansul indian, având o traditie neîntrerupta de peste 2000 de ani, se bucura de un loc aparte în cadrul Festivalului. Invitam publicul român sa descopere frumusetea, eleganta si gratia dansului clasic prin intermediul a doua spectacole în stilurile Kathak (India de Nord), cu Sharmila Sharma si Mohiniyattam (India de Sud), cu Brigitte Chataignier.
Tot în pasi de dans, spectacolele Despre oameni, natura, nimfe si zei (Grupul Shakti) si Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna (Centrul de Arta Euterpe) ne îndeamna sa patrundem în lumea povestilor mitologice si a legendelor milenare. Iar pentru fanii Bollywood, Laura Bogorodea (semifinalista la emisiunile „România Danseaza” si „Românii au talent”) a pregatit un spectacol dinamic si plin de culoare.
Târg de produse traditionale si specialitati culinare
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” gazduieste pe perioada Festivalului un târg de produse traditionale si specialitati culinare indiene, prin intermediul caruia vizitatorii vor avea ocazia sa achizitioneze saree-uri, salwar kameez, kurta – haine specifice, accesorii si bijuterii deosebite, obiecte decorative, mirodenii, precum si sa încerce specialitati culinare.
6 lansari de carte
În fiecare zi a Festivalului va oferim ocazia de a intra în contact cu oameni care au calatorit în India si care, întorsi acasa, au pus pe hârtie gândurile si impresiile lor. Lansarile de carte culmineaza cu sesiuni de autografe si lecturi publice: India Darshan. 18.000 km de calatorii interioare de Iuliana Nalatan, De la India la Indiile Africii de Daniela Tane, Namaste – roman de aventuri spirituale în Nepal de Sega.
La acestea se adauga lansarile unor scrieri filosofice : Esential în Advaita Vedanta de Daniela Badea si Prakarana Grantha, traducere din Sanskrita de Vlad Sovarel, precum si o întâlnire cu poetii nationali ai Indiei si României prin intermediul a trei carti: Eminescu si Tagore de Amita Bhose, Bimala de Rabindranath Tagore si Avatarii Faraonului Tla de Mihai Eminescu.
Proiectii de filme si prezentari multimedia
Pentru ca în acest an sarbatorim 100 de ani de cinematografie indiana, participantii la Festival vor putea viziona filmul Mother India (1957, în regia lui Mehboob Khan), nominalizat la Oscar, alaturi de alte patru pelicule, precum si prezentari multimedia care redau vizual impresii ale unor calatori prin India si aspecte mai putin cunoscute ale culturii indiene.
4 expozitii de fotografie
Se spune ca o fotografie face cât o mie de cuvinte. Noi va oferim patru expozitii foto, deschise pe toata durata Festivalului, si mii de cuvinte pentru fiecare fotografie. Autorii fotografiilor se vor afla în expozitii si vor putea oferi vizitatorilor informatii suplimentare.
Ateliere, workshopuri, prezentari
Lectiile de limba Hindi, Sanscrita, Bengali; workshop-urile de muzica clasica; discutiile despre arta, calatorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorarii cu henna si aspectele culturale ale purtarii saree-ului, alaturi de o demonstratie de cricket si prelegeri despre Eminescu si Tagore, vor oferi publicului un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei. Pe toata durata Festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulti, cât si pentru copii.
Programul complet al Festivalului este disponibil pe site-urile
www.namasteindia.ro si www.muzeul-satului.ro
Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.
Locatie: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Sos. Kiseleff nr 28-30, Bucuresti,
www.muzeul-satului.ro
Editia de anul acesta a Festivalului culturii indiene se bucura de sustinerea si participarea Incredible India.
Parteneri culturali: Centrul de Arta Euterpe; Tansen – Centrul Cultural Indian; Editura Cununi de Stele; Prakriti School of Yoga; Biblioteca Pedagogica Nationala „I.C. Petrescu”; Sahaja Yoga Romania; Made by You; UniCo – Universitatea Copiilor; Creative Arts. Sponsori: K+K Hotels; Hotel Razvan.
Parteneri media: Jurnalul National, Agerpres, National TV, Radio România Cultural, Radio România Actualitati, Sapte Seri, calendarevenimente.ro, orasulm.eu, The Epoch Times România, TV City, Bucharest Herald, 121.ro, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, autentici.ro, oriens.ro, viajoa.ro, desprespa.ro, RNMR, Cocor Media Channel, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora, ED4LEAD, Asociatia Muzeelor în Aer Liber din România.
Pentru mai multe detalii:
Iuliana Nalatan Iuliana Grumazescu
Presedinte Director Programe Culturale
Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”
0731 659 165 021 317 91 03 / interior 143
iulia@namasteindia.ro muzeulsatului_ig@yahoo.com
afis

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co