Articole

Hotelul de gheață din Munții Făgăraș

Amatorii de senzații fierbinți în mijlocul… gheții pot găsi exact ceea ce caută la hotelul de gheață de la Bâlea, un obiectiv turistic ce atrage tot mai mulți turiști, an de an.

Hotelurile de gheață sunt niște edificii minunate, mai ales dacă ne gândim că nici nu sunt prea multe în lume. Să construiești și să întreții un hotel de gheață nu este deloc ușor, mai ales că el are nevoie de condiții speciale de mediu. Cel mai mare astfel de obiectiv din lume, și primul de acest gen, se află în Suedia. Are o suprafață de 6.000 de metri pătrați, iar tradiția construirii lui a început în 1990.
Dar nu trebuie să mergem chiar atât de departe. Un hotel de gheață există, însă, și în România. Cea mai iernatică experiență pe care ți-o poți imagina te așteaptă pe platoul Făgăraș, la Bâlea Lac, mai precis. Sus, în inima munților, la 2.000 de metri altitudine.
Temperaturi pe minus, trăiri pe plus
Hotelul, cu totul și cu totul din gheață, este singurul din țara noastră. Proprietarii îl construiesc în fiecare an, la sfârșitul toamnei, din cărămizi de gheață, extrase din lacul Bâlea, și din zăpadă. Apoi, când temperatura începe să crească, hotelul își încheie existența efemeră și… se topește. Într-un astfel de spațiu construit, temperatura care se atinge în mod obișnuit se situează între -5 și -2 grade C. Totuși, mulți oameni găsesc experiența ca fiind foarte fascinantă.
În fiecare an, hotelul de gheață are o tematică anume, iar camerele sunt denumite ca atare. Sunetul gheții este tematica acestui sezon, una pe care turistul o va putea recunoaște în decorul celor zece încăperi.
În același mod în care este ridicat hotelul este construită și biserica din apropiere, care îi ține tovărășie, de câțiva ani încoace. Lăcașul de cult de la Bâlea Lac este singurul din țară construit în totalitate din gheață. În eli se oficiază și slujbe religioase, cununii și chiar botezuri. Spațiul nu este foaarte mare – înăuntru încap aproximativ 50 de persoane.
Și dacă vă faceți griji din cauza frigului care vă poate curpinde, aflați că la barul hotelului te poți încălzi fie cu un vin fiert sau un ceai, fie cu o tărie care îți va fi turnată într-un pahar de gheață.
Afacerea de iarnă de la Bâlea Lac merge, tocmai pentru că este una inedită. Hotelul a devenit celebru în lume și atrage călători de peste hotare: englezi, germani, francezi, mai curajoși când vine vorba de a petrece o noapte la temperaturi sub pragul înghețului. Românii vin, în general, doar să îl vadă. Chiar dacă paturile sunt acoperite cu pături călduroase, ideea de a dormi într-un hotel de gheață îi lasă… reci.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co