Interne

Înghesuială la mare în ultimul weekend de vară

Ultimul sfârşit de săptămână al lunii august le-a umplut buzunarele comercianţilor şi hotelierilor de pe litoral. Peste 160.000 de turişti au evadat pe malul românesc al Mării Negre.

Peste 161.000 de români au făcut baie în mare şi au lenevit la soare pe litoralul românesc, în ultimul weeked din sezonul estival, spre bucuria comercianţilor şi a hotelierilor, care nu se vor mai întâlni cu asemenea încasări până anul viitor. În septembrie, chiar dacă încep ofertele speciale şi reducerile, românii nu se vor mai înghesui pe cei circa 245 de kilometri de plajă.Turiştii care au fost la mare în acest weekend au avut interdicţie la bălăceală ieri, din cauza mării extrem de agitate şi a valurilor mari, fiind nevoiţi să găsească alte modalităţi de a petrece timpul. Iar dacă ar fi alocat cazării şi distracţiei circa 100 de euro, înseamnă că pe litoral au fost cheltuiţi în ultimul weekend din sezon circa 1,6 milioane de euro. Deloc rău pentru o vară care se anunţa destul de săracă în turişti şi încasări.

Venituri mai mari

Creştere de 5% a numărului de turişti, o lună şi jumătate de încasări extrem de bune după o scădere de 30-40% la începutul verii. Astfel poate fi caracterizat sezonul estival din acest an. Numărul celor care şi-au îngropat picioarele în nisipul de pe plajele româneşti va fi, astfel, apropiat de cel din 2010, când 1,8 milioane de români au ajuns la mare.

Potrivit reprezentanţilor ANAT şi FPTR, vremea nu a ţinut cu hotelierii de pe litoral, astfel că turiştii au luat cu asalt staţiunile abia după 15-20 iulie. Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră”, a declarat că, în ultimele două luni de vară, gradul de ocupare al hotelurilor din sudul litoralului a fost de circa 90%, cele mai solicitate staţiuni din sud fiind Jupiter şi Saturn.

Hoteluri deschise până în octombrie

Nici hotelierii din nord nu au avut de ce se plânge. Potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie din Constanţa, în Mamaia şi în Costineşti s-au aflat la finalul săptămânii trecute circa 80.000 de turişti. Hotelurile vor rămâne deschise până la 1 octombrie, chiar dacă gradul de ocupare va scădea semnificativ mai ales după ce clopoţelul va anunţa începerea anului şcolar.

Scăderi pentru hotelierii de la munte

Vara aceasta le-a adus hotelierilor de la munte mai puţini turişti decât anul trecut şi o scădere a încasărilor de circa 15%, potrivit Corinei Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Sfârşiturile de săptămână au mai tras în sus gradul de ocupare a unităţilor de cazare din staţiunile montane.

Gradul de ocupare pentru iulie şi august a fost de circa 90%.”
CIPRIAN CONSTANTINESCU, şeful Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră”

EXTRASEZON

Preţuri mai mici, de pe 1 septembrie

Luna septembrie aduce reduceri semnificative şi promoţii pentru a-i atrage pe români la malul mării şi în extrasezon. De la 1 septembrie şi până pe 15 octombrie se desfăşoară programul „Litoralul pentru toţi”. Potrivit Corinei Martin, preşedintele ANAT, agenţiile de turism au început deja să vândă pachete prin acest program.

Astfel, începând cu 1 septembrie, şase nopţi de cazare la un hotel de 5 stele, cu mic dejun, vor costa 549 lei. Cei care optează pentru un hotel de 4 sau de 3 stele, vor plăti pentru o săptămână la mare 439 lei, respectiv 379 lei. Pentru cazarea la un hotel de 3 stele fără mic dejun, preţul va fi de 249 lei.

Persoanele care optează pentru un hotel de 2 stele vor achita 279 de lei, dacă aleg varianta cu mic dejun inclus şi 209 lei dacă preferă să mânănce chiar şi de dimineaţă în oraş. O săptămână la un hotel de o stea, fără mic dejun, va costa 179 lei. Şi hotelierii care nu participă la acest program vor reduce tarifele cu circa 20-30%, potrivit lui Daniel Vasilescu, preşedinte onorific al Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR).

sursa: evz.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co