Monte Carlo: un paradis la îndemână
Monte Carlo pare un tărâm de neatins pentru mulţi români. Miturile legate de acesta alungă orice intenţie de a merge acolo. De câţiva ani însă, românii îşi fac simţită prezenţa în paradisul de pe Coasta de Azur.
La auzul numelui oraşului, turistul se aşteaptă să nimerească într-un loc inaccesibil din punct de vedere financiar. Cazinoul înghite, într-adevăr, mulţi bani, cazarea la hotel la fel. În schimb, transportul, intrările la muzee, preţurile în magazine sau cele practicate de majoritatea restaurantelor sunt acceptabile. Ca să vă faceţi o idee, pachetele de tip city break oferit de agenţiile de la noi costă în jur de 2-300 de euro.
Când auzi de Monte Carlo, mintea îţi zboară instantaneu la cazinou, la paradisul fiscal, la vedetele care au reşedinţa aici sau la circuitul de Formula 1. Datorită cazinoului, oraşul s-a dezvoltat mult începând cu secolul al XIX-lea. Serile de la cazinou sunt adevărate spectacole pentru privitori. Limuzinele de lux fac parte din cultura locului, iar ca să intri în incinta cazinoului ai nevoie neapărat de o ţinută de gală. Deşi are o suprafaţă mică, Monte Carlo se poate lăuda cu mai multe muzee. De pildă, Muzeul Oceanofic, cu acvariul său, este unul dintre cele mai mari din lume. Mai există şi un muzeu naval, unul al păpuşilor automate, al suvenirurilor, precum şi unul numismatic şi filatelic. Tarifele de intrare nu depăşesc 10 euro. Un alt punct de atracţie îl reprezintă grădina exotică, unică în lume, aflată la intrarea în oraş. Cactuşi de toate felurile populează acest paradis exotic.