Interne

Muzeu subteran in Muntii Apuseni

Muzeu subteran in Muntii Apuseni

Galeriile spectaculoase din fosta mina Catalina Monulesti vor putea fi vizitate la Rosia Montana de catre turisti de anul viitor, alaturi de cladirile de patrimoniu din comuna. Proiectul de reabilitare a zonei se afla intr-o faza incipienta. Intregul centru istoric vechi al comunei va fi restaurat, „de indata ce proiectul minier obtine toate autorizatiile”.

La Rosia Montana se deruleaza in prezent aproximativ 100 de proiecte in stadiu de finalizare si renovare de cladiri din centrul istoric, se lucreaza in subteran la galeria Catalina Monulesti, atat pentru punere in siguranta, cat si pentru o cercetare arheologica care urmeaza acolo. Vor fi deschise publicului galerii datand din perioada medievala, moderna si contemporana, studiate in prezent de specialisti din Franta.

Galeria cu organizare muzeistica subterana va face parte din viitorul Muzeu Modern al Mineritului din Rosia Montana.

Proiectul de reabilitare a centrului istoric se afla intr-o faza incipienta, a inceput prin interventii de urgenta la o buna parte dintre cladiri, a continuat cu restaurarea si renovarea cladirii din piata, care e azi o expozitie cu obiecte de minerit si cu obiecte arheologice. Am inceput inca din 2011 reabilitarea a doua cladiri simbol ale Rosiei Montane: vechea primarie si vechea scoala”, explica initiatorii proiectului. Pentru prima data in tara noastra, au fost analizati 7 km de galerii romane, din totalul de 140 km de galerii datand din perioada medievala, moderna si contemporana. In urma acestor studii zonei protejate din centrul istoric i s-au adaugat conservarea in situ a unor obiective din zona protejata Tau Gauri, Carpeni si Piatra Corbului, fapt ce a dus la modificarea perimetrului industrial. De asemenea, zona protejata din centru s-a extins de la 53 la 172 ha si cuprinde 35 de case monument si trei biserici. Compania a demarat activitatea de proiectare pentru restaurarea a 11 cladiri din comuna, unele clasate ca monumente istorice. Intregul centru istoric vechi al comunei va fi restaurat, dupa cum au anuntat oficialii RMGC, „de indata ce proiectul minier obtine toate autorizatiile”. La final, aceste proprietati vor fi donate unei fundatii care sa aiba in gestiune patrimoniul zonei.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co