Reportaj

Oraşe pierdute în istorie – VIDEO

Oraşe pierdute în istorie – VIDEO

Războaie, vreme nefavorabilă, erupţii vulcanice, intervenţii cosmice sau pur şi simplu mister. Oricare ar fi cauzele dispariţiilor unor oraşe în întregime, ştim că nimic nu durează pentru totdeauna! Iată câteva oraşe care au dispărut cu mii de ani în urmă, dar ale căror rămăşite pot fi astăzi vizitate de turişti.

Mai mult un sat decât un oraş, Skara Brae este o adunare preistorică de ruine a unei aşezări micuţe de fermieri, ce datează de acum 5.000 de ani. A fost descoperită în 1850, după ce o furtună a adus la iveală rămăşiţele de pietre.

Babilon, ale cărui baze au fost puse în jurul anului 2.500 Î. Hr., a devenit un amplu centru ale lumii Mesopotamiei 500 de ani mai târziu, când Hammurabi, primul rege al imperiului babilonian, l-a transformat în capitală. Oraşul a fost distrus în al 6-lea secol Î. Hr. de către asirieni. Ruinele Babilonului invocă imagini ale trecutului biblic: Marele Turn Babel, frumoasele grădini suspendate… şi celebrul cântec care de multe ori ne trece prin minte. 

Dunwich, Anglia… Aici a existat un oraş îngropat în glorie, un port la mare destul de important şi unul dintre cele mai mari oraşe din Britania medievală, aşa-zisa capitală a Angliei de Est, însă toată construită din nisip. Poveştile despre plajele bântuite şi despre bisericile îngropate în valuri se pot regăsi la scala mai mică în Muzeul Dunwich.

Palenque, Mexic. La picioarele munţilor Chiapas din sud-vestul Mexicului,Palenque este o comoară iubită de arheologi. Se pare că oraşul exista încă de la anul 100 Î. Hr. 500 de ani mai târziu, a devenit un centru major al civilizaţiei mayaşe clasice, completat cu mituri şi legende: regi copii, invazii, decapitări, intrigi la curte şi, într-un final, abandonarea oraşului.

Angkor, Cambodgia… Templele de piatră antice din acest oraş se sfărâmă încet în şerpăria de liane ale junglei.Angkorare câţiva turişti care-l vizitează, însă, la mărimea sa, vei găsi cu siguranţă un loc sigur unde să te pierzi şi să te bucuri de linişte.

Cartagina, Tunisia… După 900 de ani de exercitare a puterii în America de Nord şi Sudul Europei, Cartagina a cedat sub mânia Imperiului Roman. Construită mai târziu de către romani şi ridicată la un alt nivel de glorie, acest oras s-a regăsit, din nou, la cotitura mare în istoria sa, când a fost distrus de către arabii musulmani care şi-a extins până aici zona de control. Astăzi, Cartagina este un cartier al oraşului modern Tunis.

Un alt oraş pierdut se află în Italia. Ca şi Pompei, oraşul din apropierea sa, Herculaneuma fost ras de pe faţa pământului din cauza unui râu de lavă, provenit de la vulcanul Vezuviu, care a erupt în anul 79.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co