Articole

Pamukkale, un loc unic

Pamukkale, acele terase albe în care apa clipocește sub razele soarelui, ne demonstrează încă o dată că fantezia naturii nu cunoaște limite.

Castelul de bumbac se află în regiunea Aegean pe valea râului Menderes, la 652 km Sud de Istanbul. Supranumele muntelui acoperit de calcar și de ape fierbinți – Castelul de bumbac– este dat nu numai de aspectul său, ci și de îndeletnicirile localnicilor, care erau, pe vremuri, mari cultivatori de bumbac.
Pamukkale este o destinație turistică spectaculoasă. De la depărtare, pare o fortăreață uriață de gheață. Temperatura apei atinge, însă, și 50 de grade Celsius… cu plus!
Terasele, aflate pe un platou situat la 200 de metri înălțime față de restul peisajului, sunt alcătuite din depozite calcaroase, dispuse ca un amfiteatru cu vedere spre mica localitate Pamukkale. Travertinul alb, care stârnește reacții de uimire, s-a format din calciul depus la suprafață în urma evaporării izvoarelor fierbinți, cu concentrații mari de calcar. Totul a fost modelat de-a lungul timpului de mișcările plăcilor tectonice: calciul s-a stratificat, astfel încât s-au creat trepte și stalactite, care dau regiunii un aspect iernatic. Chiar și acum, la Pamukkale, la fiecare 250 de litri de apă care curge se depun puțin peste două grame de calciu.
Renumele băilor termale datează de acum mai bine de 2000 de ani, când Imperiul Roman a cucerit Hierapolis, un oraș despre care se spunea că ar fi fost clădit de însuși zeul Apollo. Impresionați de izvoarele termale pe care le găsesc aici, care conțin calciu si dioxid de carbon, sulf, clorură de sodiu, fier și magneziu, romanii declară Hierapolis “stațiune balneară”. Renumele băilor termale se răspândește repede în tot imperiul, astfel că din ce în ce mai mulți bogați și-au cautat vindecarea unor boli în acest loc binecuvântat de natură.
Recunoașterea modernă
În 1988, Pamukkale şi ruinele oraşului Hierapolis au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, devenind, astfel, arii protejate. În prezent, accesul la travertinul natural este restricționat. La Pamukkale există, însă, și travertin artificial, pe care poți păși cu încredere.
Contra unei anumite sume, se poate înota în Piscina Cleopatrei, pe fundul căreia se găsesc și acum coloane din vechiul Hierapolis, distrus de un cutremur în anul 70 al erei noastre. Se presupune că apa minerală este benefică pentru ochi, dacă stai cu ochii deschiși sub apă. Legenda spune că însăși Cleopatra venea aici pentru a-și păstra pielea tânără. De fapt, piscina cu apă termală, a cărei temperatură este constană – 37° C – a fost numită “Piscina Cleopatrei” de către Marc Antoniu, în onoarea reginei care s-a îmbăiat o dată aici și a poruncit mai apoi ca aceste ape să-i fie aduse tocmai la Roma. Nu știm dacă apele i-au fost sau nu aduse, dar știm că mulți turiști merg an de an în acest loc și se bucură de frumusețea lui extraordinară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co