Imobiliare Valea Prahovei
Interne

Rută alternativă DN1, între Sinaia şi Buşteni

Regele Mihai I a donat oraşului Sinaia peste 27.000 de metri pătraţi de teren, respectiv patru drumuri forestiere aflate pe proprietatea care i-a fost retrocedată în urmă cu trei ani, valoarea terenurilor fiind de 44.238 de lei, iar donaţia a fost făcută la insistenţele autorităţilor locale.

Regele Mihai I a donat oraşului Sinaia 27.649 de metri pătraţi de teren , reprezentând patru drumuri forestiere care traversează terenurile aflate în proprietatea Casei Regale.

Conform contractului de donaţie care a fost încheiat în 6 iunie 2011 la un notar public din Sinaia, fostul suveran donează oraşului Sinaia patru terenuri drum, dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legii 247/2005 (lege privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei). Procesul-verbal de punere în posesie asupra acestor terenuri a fost încheiat de Primăria oraşului Sinaia în decembrie 2007, iar titlul de proprietate pe numele regelui a fost eliberat de autorităţile din Prahova în august 2008.

Potrivit contractului de donaţie, contract semnat în numele regelui de un mandatar, iar în numele oraşului Sinaia de către viceprimarul localităţii, unul dintre terenuri are o suprafaţă de 10.757 de metri pătraţi şi a fost evaluat la 17.211 lei, al doilea teren drum are 2.908 metri pătraţi şi o valoare de 4.653 lei, al treilea drum donat are 5.467 metri pătraţi şi a fost evaluat la suma de 8.747 de lei, iar a patra parcelă de teren donată se întinde pe 8.517 metri pătraţi şi a fost evaluată la 13.627 de lei.

Conform aceluiaşi document, valoarea totală terenurilor, care este de 44.238 de lei, a fost stabilită în urma expertizei Camerei Notarilor Publici Ploieşti.

Contractul de donaţie prevede că donatorul îşi păstrează, fără restricţie şi fără plată, dreptul de trecere pe acele terenuri, inclusiv cu autovehicule sau utilaje pentru exploatare forestieră.

Contractul prevede de asemenea că autorităţile locale din Sinaia nu vor putea înstrăina, închiria, concesiona sau ceda vreun drept asupra acestor drumuri şi nici nu vor putea schimba actualul statut al terenurilor, respectiv acela de drum, în caz contrar donaţia fiind considerată nulă, iar terenurile trecând înapoi în proprietatea Regelui Mihai sau a moştenitorilor acestuia.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cele patru drumuri au fost donate întrucât în procesul-verbal încheiat de comisia de retrocedare de la nivelul Primăriei Sinaia se prevedea ca regele, căruia i s-a restituită proprietatea de la Sinaia, să doneze oraşului acele drumuri care sunt de interes public.

„Eu am insistat pentru o astfel de prevedere. Din păcate, a fost nevoie de trei ani şi de multe insistenţe din partea noastră, a autorităţilor locale, pentru ca actul de donaţie să fie încheiat”, a declarat Vlad Oprea.

Oprea a spus că toate cele patru drumuri vor fi reabilitate de către autorităţile locale.

Primarul din Sinaia a explicat că unul dintre drumuri, care are o lungime de aproximativ cinci kilometri, face legătura între Sinaia şi Buşteni şi merge paralel cu DN1, va fi asfaltat şi poate deveni o rută alternativă la DN 1, care este oricum un tronson rutier extrem de aglomerat.

Vlad Oprea a mai spus că alte două drumuri donate de Regele Mihai I fac legătura între staţiunea Sinaia şi drumul care duce spre Cota 1.400 din Masivul Bucegi, iar aceste drumuri ar putea intra în circuitul turistic.

În ceea ce priveşte al patrulea drum, acesta se află în cartierul Cumpătu din Sinaia, iar prin reabilitarea acestui tronson, în cartierul Cumpătu s-ar putea dezvolta o nouă zonă de locuinţe, a spus Vlad Oprea.

sursa: mediafax.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co