Articole

Unde se tăvălesc goale fetele de Sfântul Ilie şi ce alte superstiţii are această zi

Biserica Ortodoxă sărbatoreşte la 20 iulie suirea la cer a Sfântului şi Marelui Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este considerat unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament şi este celebrat ca un mare făcător de minuni. În tradiţia românească, Sfântul Ilie este o divinitate a Soarelui şi a Focului, asemănându-se cu Helios din mitologia greacă şi cu Gebeleizis din cea geto-dacă.

Se spune că la naşterea sa, tatăl lui a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi.

În tradiţia populară, Sfântul Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

Tradiţii de Sfântul Ilie

Conform tradiţiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere şi de struguri. Tot în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

În trecut, se obişnuia ca pe 20 iulie să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti, târguri, iarmaroace, unele păstrate până în zilele noastre. Tot de Sfântul Ilie se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Tot în această zi, în unele zone se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş tăiat deasupra lor.

Superstiţii de Sfântul Ilie

În jurul acestei zile există şi numeroase superstiţii. De pildă, în noaptea de dinaintea zilei de 20 iulie, fetele se duceau pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbracau şi, goale, se tăvăleau prin cultură. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie visau cânepă verde era semn că se vor mărita cu flăcai tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepa uscata se spunea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

În unele zone, femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc. Cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie nu se lucrează, de teama pagubelor, precum trăznete, ploi sau grindină. Dacă plouă în această zi, va ploua 20 de zile.

sursa: antena3.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co