Vacanţă de Paşte, pe tărâmuri binecuvântate – GALERIE FOTO
Anul acesta, Ierusalimul te aşteaptă să-i descoperi tainele şi să îţi petreci cea mai importantă sărbătoare a creştinilor într-un cadru solemn, de reculegere totală. Capitala Israelului adăposteşte locuri sfinte ale celor trei mari religii monoteiste ale lumii. Zidul Plângerii, o adevărată sursă de inspiraţie pentru evreii de pe întreg mapamondul, Domul Stâncii, locul tradiţional de unde profetul Mahomed s-a înălţat spre cer, moscheea Al-Aqsa, considerată a fi ce-a de-a treia aşezare sfântă a islamului, după Mecca şi Medina, Grădina Getsemani, biserica Sfântului Mormânt, Via Dolorosa şi alte locuri creştine ce amintesc de viaţa lui Iisus, toate aceste adevărate temple ale credinţei te aşteaptă să le descoperi.
Artă, cultură şi religie, sub acelaşi “acoperiş”
Pe “Tărâmul Făgăduinţei” vei găsi, la fiecare pas, preoţi, maici, mollahi sau rabini, oraşul mustind de biserici din toate cultele. În cel mai mare oraş din Israel, secolul întâi se află exact lângă secolul XXI, iar clădirile luxoase de birouri şi locuinţe sunt chiar în coasta vechilor cartiere pitoreşti. În ţara considerată a fi sfântă, vei găsi aproape două sute de muzee, care adună în fiecare an milioane de vizitatori. Mai mari sau mai mici, aşezate în oraşe sau kibbutyuri, acestea sunt adevărate expoziţii arheologice, etnologice sau de istorie, creaţii artizanale sau simple complexe. Unul din cele mai vizitate muzee din toată ţara este cel din Israel, care cuprinde mai multe secţii. Te poţi plimba printre exponatele de artă, obiecte iudaice, o secţie arheologică, sau în Sanctuarul Cărţii, care adăposteşte manuscrise biblice nepreţuite. În Ierusalimul de Est vei putea vedea Centrul de Artă Paley, cu un program pentru copiii arabi şi Casa Ticho, o galerie de artă şi o cafenea celebră. Dacă, însă, te-ai gândit că singurul lucru pe care îl poţi face în Ierusalim este să fii pios şi să te gândeşti la cele sfinte, te-ai înşelat! Poţi merge la o sedinţă de shopping relaxant, într-o după-amiază, într-una din pieţele aglomerate evreieşti. Nici partea arabă a oraşului nu este lipsită de magazine de unde îţi poţi lua un suvenir care să-ţi amintească de excursia în această parte a lumii, lîngă poarta Damascului.
Locuri divine
Poate cel mai important edificiu pentru religia creştină, Biserica Sfântului Mormânt, sau Keniset el-Kizaneh, este o construcţie impunătoare, care se întinde pe locurile unde se presupune ca Iisus a fost răstihnit şi îngropat, pentru ca mai apoi să învie. Fiind mai mult o adunare de biserici, şi neavând o formă tradiţională de biserică, lăcaşul de cult adăposteşte zone separate pentru fiecare religie. Cea mai mare biserică este, de departe, cea Ortodoxă, situată la est de Sfântul Mormânt. Din complexul de clădiri nu lipseşte nici cea ridicată de armeni, romano-catolicii făcându-şi simţită prezenţa prin două capele, în vreme ce etiopienii şi copţii au o doar o capelă, respectiv un mic altar, în spatele mormântului lui Iisus.
Fadia HÎRŢAN