Articole

Vacanţă orientală, condimentată cu dansuri din buric, în Istanbul – GALERIE FOTO

Vacanţă orientală, condimentată cu dansuri din buric, în Istanbul – GALERIE FOTO

Capitala comercială, istorică şi culturală a Turciei, un oraş de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti, Istanbulul este cu adevărat fascinant. Singura urbe din lume care se întinde pe malurile a două continente, Europa şi Asia, Istanbulul, întemeiat de împăratul Constantin cel Mare, este un oraş care musteşte de străduţe înguste, de magazine la tot pasul şi de milioane de turişti, care îi calcă pragul în fiecare an. Dacă vrei să îţi petreci vacanţa într-un loc înţesat de cultură, artă şi istorie, dar ai nevoie şi de o şedinţă bine-meritată de shopping într-un oraş cu taverne, baruri şi restaurante cochete, sau dacă alegi să-ţi bucuri sufletul cu peisaje desprinse din cărţi de poveşti, la bordul unui vas de croazieră, Istanbulul este destinaţia perfectă. Băştinaşii te vor primi cu braţele deschise şi zâmbetul pe buze, fiind foarte serviabili, astfel încât s-ar putea să ai senzaţia că singura lor grijă pe lumea asta este să te facă să te simţi cu adevărat bine, atitudine preluată de locuitorii oricărui oraş din Turcia, de altfel. Mândria Turciei sau capitala capitalelor, cum mai este numit, Istanbului este un oraş al contrastelor, unde vechiul dă mâna cu modernul, unde religiosul se întâlneşte cu secularul, unde Asia cunoaşte Europa, iar misticul stă de vorbă cu pământescul. Poţi ajunge foarte uşor în acest oraş captivant, fiind localizat la 456 de kilometri de capitala Turciei, Ankara.

 Ce poţi vizita

Partea europeană a oraşului ascunde centrul istoric al urbei, unde vei găsi o grămadă de obiective turistice. Celebra Moschee Albastră ţi se va părea, de departe, cea mai interesantă dintre toate. Situată faţă în faţă cu Aya Sofia, biserica se învecinează cu moscheile Beyazid, Sehzade, Selimiye, Sultanahmet şi Süleymaniye. Nu uita să te îţi iei în picioare o pereche de pantofi comozi, pentru că va trebui să te descalţi la intrarea fiecărui lăcaş de cult, conform obiceiurilor locale, care trebuie respectate. Dacă vrei să retrăieşti senzaţiile pe care le-ai avut când ai citit „1001 de nopţi”, trebuie să vezi şi palatele găzduite de miraculosul oraş. Şeherezada te va primi cum se cuvine în Topkapi, poate cel mai important palat din împrejurimi, care a reprezentat reşedinţa sultanilor imperiului otoman pentru mai multe secole. Mii de pietre preţioase, tronuri de aur, porţelanuri de sute de ani, tablouri, haine ale sultanilor sau arme bătute cu pietre şi metale preţioase, toate te aşteaptă să le descoperi, după ce te plimbi în curţile interioare ale palatului, pline de palmieri şi flori, poţi admira o privelişte superbă, pe malul mării.  Fă-ţi timp să ajungi şi la Bazilica Cisternelor, nu vei regreta! Chiar dacă dinafară ţi se va părea un loc ca oricare altul, dacă ajungi la subsolul construcţiei, te va întâmpina un spectacol de lumini şi sunet cum nu ai mai întâlnit.

Admiră peisajele inedite, la bordul unui vas de croazieră!

Dacă ajungi să vizitezi minunata lume de la poarta Asiei, nu uita să-ţi rezervi măcar o zi pentru a te bucura de frumuseţile strâmtorii Bosfor, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, o vale inundată, cu un curs spectaculos, dinspre nord-est spre sud-vest, pe o lungime de peste 32 de kilometri. Canalul, în care se înghesuie vasele de croazieră şi tancurile petroliere, este străbătut de două poduri suspendate cu o lungime mai mare de un kilometru fiecare. Poţi surprinde una din cele mai frumoase privelişti din întreaga Turcie şi poţi admira, de la bordul unui vas de croazieră, celebrele case din lemn ale otomanilor, împrăştiate pe malurile înalte de aproape 200 de metri. Strâmtoarea Bosfor, care, în traducere, înseamnă Vadul Vacii, îşi ia numele de la o veche legendă, cea a lui Io, una din iubitele lui Zeus. Nu uita să te fotografiezi în faţa numeroaselor palate şi a grădinilor desprinse parcă din Rai, pe care le vei găsi de-a lungul întregului canal.

Nu-ţi uita cardul!

Poţi să pierzi ore bune în celebrele bazaruri din Istanbul, unde miile de buticuri cu marfă de tot felul îţi vor fura privirea. Cel mai impresionant dintre acestea este, fără îndoială, Marele Bazar, în care poţi intra dintr-o parte a oraşului şi ieşi în partea opusă. Poţi savura o masă delicioasă într-unul din restaurantele cochete şi romantice din districtele Sultanahmet sau Kumkapi, unde bucatele îţi vor fi servite de ospătari foarte amabili. La finalul mesei, comandă o cafea tradiţională turcească, pentru o experienţă autentică. Intră şi într-un club de noapte, unde te vei putea distra pe cinste pe ritmuri turceşti, în compania unor dansatoare profesioniste din buric, sau mergi într-o discotecă, într-un cabaret sau într-un club de jazz, în districtul Taksim-Harbiye.

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co