Adrenalină pe apă
Ce este raftingul? Mă întreabă majoritatea celor care aud că plec în weekend să fac o activitate care sună interesant. Spre surprinderea mea puțini au o idee cât de cât apropiată de adevăr.
Atunci le explic că raftingul înseamnă coborârea de râuri repezi de munte, cu bărci pneumatice, în echipe de două sau mai multe persoane. Cel puțin așa zic specialiștii români; dar atunci Adi (un prieten bun de-al meu) care coboară singur cu caiacul lui rigid, să înțeleg că nu face rafting? Așa că merg pe site-urile externe și afl u că este o activitate de outdoor în care se folosește o barcă de rafting gonfl abilă pe râuri de obicei cu grad de white water pentru a crea senzații tari pasagerilor. Este un sport care a devenit popular la mijlocul anilor 70 și este considerat un sport extrem care poate fi periculos mai ales că gradul white water începe la 1 și ajunge până la 6. Un râu cu gradul 6 de white water nu este navigabil și este într-adevăr periculos. La noi în țară se poate face rafting pe râurile mai mari: Bistrița, Jiu, Mureș, Someș, Crișuri, Nera, Cerna, Arieș, Buzău etc.
Râul Bistrița și Buzău sunt considerate două dintre cele mai bune râuri repezi de munte pentru practicarea raftingului, întrucât are grade de dificultate care permit efectuarea acestui sport atât pentru agrement turistic pentru începători, cât și pentru profesioniști. Cel mai interesant traseu pe Bistrița se găsește în zona Bucovinei, pe Valea Bistriței. O altă destinație unde poți practica rafting sunt Cheile Nerei. Cheile Nerei sunt cele mai lungi și spectaculoase din țară, astfel că, pe lângă senzațiile tari pe care ți le oferă coborârea unui râu, te poți bucura și de un peisaj deosebit. Mai mult… http://yachtexpert.ro/rafting/