Evenimente

Află când începe Festivalul „Vinul Nou” de la Domeniile Ostrov

Dobrogea este cel mai vechi pământ al României, iar cele mai vechi vinuri şi cele mai vechi tradiţii vitivinicole de pe teritoriul ţării noastre sunt atestate tot în această regiune. Potrivit surselor istorice, vinul a fost introdus pentru prima dată acum 3000 de ani în Dacia de către greci, în momentul în care au sosit la Marea Neagră, în regiunea Dobrogei de azi. Astfel, Domeniile Ostrov organizează pe 18 octombrie cea de-a treia ediţie a Festivalului „VINUL NOU” unde sunt aşteptaţi peste 1.000 de amatori de vin din România, Bulgaria, Italia, Franţa, Turcia și Israel.

Festivalul VINUL NOU Ostrov 1 ok

Festivalul va fi deschis cu o conferinţă de presă, urmând ca toată ziua să aibă loc spectacole de muzică folclorică şi pop. Astfel, ca muzică folclorică vor fi invitate Ansamblul Bărăganul, Ansamblul Borcea, Ansamblul Avlia – muzică aromână, alţi cântăreţi de muzică populară din Dobrogea, Lia Lungu, Mariana Birică, ansambluri de muzică populară din Bulgaria (RITAM, RETPO, CIAR). De asemenea, vor fi şi interpreţi de muzică pop, printre care amintim de Antonela Dima şi de actorul Răzvan Oprea.

Pe lângă toate sorturile de vin Ostrov, participanţii la Festivalul „Vinul Nou” vor degusta preparate tradiţionale româneşti, precum miei la proţap, tochitură, pastramă de capră şi mititei de casă, care rămân în tradiţia Domeniilor Ostrov. Participanţii, inclusiv staff-ul (printre care se numără proprietara Domeniilor Ostrov şi amfitrioana evenimentului, Oana Belu şi soţul ei, artistul şi pianistul Lucian Velciu), vor fi costumaţi în daci şi romani, precum şi în port popular. De asemenea, în cadrul festivalului va avea loc şi un târg de produse tradiţionale româneşti, care va reuni mai mulţi meşteri artizani.

Festivalul VINUL NOU Ostrov 2 (1)

Evenimentul va fi prezentat de către actorul şi artistul Răzvan Oprea şi jurnalistul şi consultantul în turism Traian Bădulescu (Innovation Travel). Festivalul se va încheia cu o cină câmpenească, dublată de spectacole şi concurs de karaoke. Printre invitaţi se vor număra Alteţele Sale Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia de România, Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi, Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Vinului – Domeniile Ostrov, somelierii Marian Timofte şi George Ignat.

Cu ocazia Festivalului „Vinul Nou” va fi lansată şi noua gamă de vinuri a Domeniilor Ostrov, denumită Istros. Această gamă a fost deja lansată în reţeaua Auchan şi cuprinde următoarele soiuri: Muscat Otonel – sec, Fetească Regală demisec, Merlot rose – sec, Cabernet sauvignon – sec, Fetească Neagră – sec. Domeniile Ostrov continuă să aducă în prim plan vechile tradiţii şi denumiri ale zonei care datează încă din antichitate, Istros reprezentând vechea denumire dată de traci fluviului Dunărea.

Festivalul VINUL NOU Ostrov 3 (1)

„Noi, la Domeniile Ostrov, am obişnuit publicul amator de vin cu evenimente dedicate celei mai nobile băuturi. Festivalul Vinul Nou are deja un caracter internaţional, având participanţi din mai multe ţări. Ne bucură şi interesul în creştere al vecinilor noştri din Bulgaria, care apreciază mult vinurile româneşti. De altfel, avem în desfăşurare un program transfrontalier în valoare de un milion de euro, care are ca scop promovarea circuitelor vitivinicole. Pe lângă aceste programe, reuşim să creăm o atmosferă interculturală, de prietenie reciprocă între România şi Bulgaria, şi la acest festival având ca invitaţi artişti de muzică folclorică dar şi amatori de vin din ţara vecină”, subliniază Oana Belu.

Printre evenimentele susţinute an de an de către Domeniile Ostrov se şi Tabăra de artă Durostorum. Lucrările artiştilor rămân în cadrul Muzeului de Artă Contemporană, Arheologie Domeniile Ostrov.

Anul 2014 a adus pentru Domeniile Ostrov struguri de foarte bună calitate, în pofida vremii nefavorabile caracterizată adeseori de grindină şi de ploi. Recolta de vin din acest an a Domeniilor Ostrov este de 600 de vagoane, respectiv de 6000 de tone. Cele mai favorizate tipuri de vin au fost cele roşii, iar ca soiuri, Muscat Ottonel, Chardonnay şi Feteasca Neagră.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co