Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Află unde este vizibilă „Luna sângerie” de azi!

În primele ore ale dimineții de 8 octombrie va avea loc o eclipsă totală de Lună, denumită în mod popular şi „Lună sângerie”. Aceasta face parte dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Prima a avut loc pe 15 aprilie, iar următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, potrivit huffingtonpost.com.

„Luna sângerie” de azi va fi vizibilă din Canada şi Statele Unite ale Americii, dar din România nu ne vom putea bucura de frumoasa priveliște întrucât la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen „tetradă”.

Blood-moon (1)

Numele „Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Fenomenul va putea fi observat însă din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus.

În timpul unei eclipse, Soarele şi Luna se află la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două corpuri cereşti nu pot fi văzute simultan, geometria celestă spunând că este imposibil. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer pentru o scurtă perioadă. Practic, persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus, explică space.com.

Eclipsele de Lună au loc doar în timpul fazei de Lună Plină. Ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul României se va produce pe 28 septembrie 2015.

Sursa: Mediafax

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co