Articole

Ai alege ca destinaţie pentru vacanţa ta… Cernobîlul?!

Ar putea deveni Cernobîl-ul un nou punct de interes pentru turiştii amatori de senzaţii tari? Momentan nu ştim, însă cert este că guvernul ucrainean a anunţat că oraşul va intra într-un program turistic la scară largă începând de anul acesta.


În urma exploziei reactorului patru al Centralei Atomoelectricede la Cernobîl au murit 32 de muncitori şi pompieri, iar scurgerile de radiaţii au afectat nordul Europei pentru o perioadă de mai mulţi ani. După explozie, guvernul Sovietic a sigilat spaţiul pe o rază de 50 de kilometri, cele mai afectate zone regăsindu-se astăzi în Belarus şi Ucraina. Oraşul a fost părăsit după calamitate, în anul 1986.
De-a lungul timpului, Cernobîlul şi zonă sigilată din jur au devenit o veritabilă resursă de mistere. Mulţi ani s-a zvonit că armata sovietică face experimente misterioase şi tot aşa s-au justificat apariţia legumelor uriaşe de la piaţă sau a ierbii crescute mult peste înălţimea ei obişnuită.
Anunţul că Cernobîl-ul se deschide pentru turişti vine pe fondul unor dezvăluiri emise de Curtea de Conturi din Ucraina, care confirmă că nu toate fondurile bugetate pentru controlul catastrofei au fost cheltuite în mod corespunzător în ultimii ani, iar zona ar putea fi încă periculoasă. Primele trei reactoare nu au fost închise conform planului, iar sarcofagul care a fost construit peste rămăşiţele reactorului patru este destul de deteriorat.


Turismul extrem nu este însă o noutate la Cernobîl. În ultimii ani, mulţi turişti curajoşi s-au aventurat aici, printre ei şi mulţi pasionaţi de fotografie dornici să surprindă peisajul dezolant al oraşului industrial fantomă.


sursa: romanialibera.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co