Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Ai vizitat singurul sat rotund din România?

În județul Timiș, la o distanţă de 44 de kilometri de Timişoara, se află Charlottenburg sau Şarlota, un sat circular, unic în România. Acesta a atras atenţia întregii ţări datorită unor fotografii aeriene au devenit virale pe Internet, scrie Adevarul.ro.

Charlottenburgul a fost întemeiet de coloniştii germani în 1771 este pus acum pe harta turismului din România de către vânători. Iniţiativa aparţine Direcţiei Silvice Timiş, care deţine un superb domeniu de vânătoare, vechi de 110 de ani, în Pădurea Şarlota, cel mai vechi domeniu de vânătoare de pe teritoriul României. Astfel, cu cei 1.200 de hectare de pădure, care însumează o distanţă de 18 kilometri, domeniul vânătoresc de la Charlottenburg este cel mai mare din România. Cu mult peste cel de la Balc (judeţul Bihor), devenit cunoscut tot datorită vânătorilor şi a tradiţionalelor partide organizate de omul de afaceri Ion Ţiriac.

„Primii cerbi au fost aduşi din Boemia. Ulterior au mai fost aduşi cerbi din Germania şi Austria. Activitatea vânătorească de la Charlottenburg a funcţionat continu din anul 1904. A trecut prin cele două Războaie Mondiale, când au existat mici întreruperi pentru vânători. Avem de dus mai departe o tradiţie”, a declarat Traian Lombrea, şeful Ocolului Silvic Timiş.

Sarlota (1)

„Regele” pădurilor de la Charlottenburg este cerbul lopătar. Este cea mai mare populaţie de cerbi lopătari de pe un domeniu de vânătoare din ţară. Aici mai pot fi fi vânaţi mistreţi, cerbi carpatini şi mufloni, fiind singurul loc din judeţul Timiş unde acest animal poate fi împuşcat. „Ne putem mândri cu foarte mulţi vânători din Europa, de exemplu din Franţa, Germania sau Austria, care aleg să vină la Şarlota. Preţurile pe care le plătesc sunt în funcţie de vânat şi trofeu. La cerbul lopătar se pleacă de la 500 de euro şi se pot ajunge la 4.000 de euro. La mistreţ este 1.700 de euro, căprioară 2.000 de euro, iar muflon între 700 şi 2.000 de euro”, a mai spus Traian Lombrea.

Consiliul Judeţean Timiş are şi el un plan de a pune în valoare satul rotund. “Orice investiţie şi orice promovare a zonei noastre mă bucură. Era păcat să profităm de existenţa acestui sat foarte frumos, de singurul sat rotund din România. Am stabilit ca inelul interior al satului să fie asfaltat în totalitate. Lucrările încep în primăvară”, a declarat Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş. Satul are diametrul interior de 210 metri.

Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane). Cei mai mulţi au venit din Trento (Tirolul de Sud din Italia de azi), Lorena şi Baden-Württemberg. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu, în cerc, s-a ridicat şi şcoala.

Sursa: Adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co