Externe

Carnavalul de la Venetia

Carnavalul de la Venetia

In luna februarie , Venetia imbraca haine de gala isi pune masca medievala si prezinta lumii o scena imensa pentru parade, spectacole, concerte si piese de teatru in aer liber, cortegii, confetti, lumini si mister. De fapt orice voiaj acolo, in orice anotimp al anului, tine de taramul de basm cu printi si printese, Venetia e orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata. Anul acesta, carnavalul a inceput pe 11 si se inchide pe 21februarie, cu un spectacol care merita vazut.

Carnavalul de la Venetia, la fel ca toate celelalte carnavaluri, este organizat in fiecare an in perioada de dianintea inceperii Postului Pastelui. Festivitatile practicate in multe tari ale lumii inaintea perioadei de meditatii si penitenta din timpul postului a devenit un pretext convingator pentru organizarea unui eveniment de amploare care aminteste de originea pagana a acestor sarbatori. Desi a cunoscut si perioade in care a fost interzisa, sarbatoarea magica a mastilor a fost mereu pastrata in sufletul venetienilor si ori de cate ori au avut oportunitatea au reinnoit traditia. Este momentul in care barierele legate de sex, statut social, religie se rup, ascunse fiind de masti. Iti apar in cale figuri ciudate, doamne cu pelerine si palarii spectaculoase, cu ochelarii fumurii, domni ultraeleganti, stilati, ce pasesc in pasi solmeni pe caldaramul strazilor inguste catre o destinatie necunoscuta.

De pretutindeni, turisti dispusi sa descopere magia carnavalului au senzatia ca timpul s-a oprit in secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea procesiunile, spectacolele de commedia dell`arte, petrecerile din minusculele hanuri venetiene, baile nocturne de multime si muzica se intercaleaza cu elemente moderne, contemporane.

Istoria Carnavalului venetian incepe in 1162, iar primul document care il atesta dateaza din 2 mai 1268, atunci fiind mentionata si utilizarea mastilor precum  si a costumelor de parada si  bal, confectionate manual. Picturile lui Francesco Guardi si jurnalele lui Giacomo Casanova sunt cele mai cunoscute simboluri ale acestei epoci.

In timp ce clericii bisericesti au incercat sa readuca carnavalul inapoi in limitele religioase, acesta ia cea mai mare amploare in secolul XVII, cand odata cu scaderea influentei politice a Venetiei, „consumul”  de placeri a atins rate fulminante in randul tinerilor bogati din Europa. Prin anii `30 semnificatia si grandoarea evenimentului scade ca urmare a interdictiei acestei sarbatori de catre Mussolini. Insa sufletul impatimit al  venetienilor a reusit sa reinvie traditia aproape 50 de ani mai tarziu (1979) si astfel carnavalul si mastile venetiene au devenit simbolul Venetiei pe timp de iarna.

Momentele de varf ale carnavalului, cele mai apreciate si indragite de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cel de inchidere ale festivalului.

In timpul zilei cei prezenti au parte de distractie gratuita, iar noaptea incep cinele festive in decorurilei somptuoase ale palatelor venetiene, valsurile si cadrilurile, Concertele Orchestrei de Camera a Venetiei si alte spectacole de opereta, al carui pret este stabilit in functie de programul serii. Pe perioada desfasurarii festivalului au loc 24 baluri oficiale, cele mai reusite fiind cele din palatele Zanardi si Pisani Moretta.

Sursa: turistik.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co