Castelul lui Vlad Ţepeş din Bucureşti – VIDEO
Necunoscut pentru foarte mulţi români, Castelul Tepeş, o construcţie de tip medieval din piatră şi cărămida roşie, se înalţă printre copacii din Parcul Carol. Din 2004, găzduieşte sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, departament aflat în subordinea şi coordonarea MApN.
Un simbol al României este sângerosul principe Dracula, asociat de mulţi străini cu domnitorul Vlad Ţepeş. Dornici să afle istoria sângerosului vampir din poveştile lui Bram Stoker, aceştia vin în România, iar mulţi se îndreaptă spre celebra cetate Poenari, în căutarea lui Dracula. Fortăreaţa din judeţul Argeş a fost construită de Vlad Ţepeş în stâncă, la o altitudine de 850 m, ca post contra otomanilor. Castelul Ţepeş din Bucureşti este copia fidelă a cetăţii Poenari. Nu este vechi de şase secole, ci are doar puţin peste o sută de ani şi a fost construit de către regele Carol I, un iubitor al lui Vlad Ţepeş.
După inaugurare, în Castelul Ţepeş au fost organizate expoziţii cu frumoase tablouri cu motive religioase, pentru care familia regală a venit de nenumărate ori. Totodată, începând cu 1914, din turnul fortareţei, fizicianul Emil Giurgea realiza transmisiuni radiotelegrafice. În anii ’20, Castelul Ţepeş a devenit cazarmă pentru corpul de gardă care apăra Mormântul Ostaşului Necunoscut.
Din septembrie 2004, prin Hotărârea de Guvern nr. 1585, Castelul Vlad Ţepeş a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Adevărata bijuterie arhitectonică şi cu un potenţial turistic uriaş, având în vedere personalitatea lui Vlad Ţepeş şi „isteria” Dracula, Castelul a fost de foarte puţine ori deschis pubicului. Reprezentanţii ONCE au deschis porţile castelului doar de două ori pe an, timp de câteva ore, de Ziua Eroilor şi de Ziua Armatei.