Externe

Ce carnavaluri să vizitezi în 2015, de la Rio la Londra?

Carnavalurile sunt o atracție turistică în toată lumea, reușind să cucerească milioane de oameni, gata să participe cu trup și suflet la manifestările organizate pe străzi și în localuri. Site-ul lefigaro.fr, citat de Dailybusiness.ro via Agerpres, a selectat pentru 2015 zece dintre cele mai celebre și căutate carnavaluri.

  1. Veneția (7-17 februarie)

Creat inițial pentru a uita, cel puțin o perioadă, diferențele sociale dintre nobili și popor, carnavalul de la Veneția revine în acest an sub semnul gastronomiei, sub genericul „Cea mai delicioasă sărbătoare din lume”. Deși data oficială de deschidere a carnavalului este 7 februarie, manifestările încep din 31 ianuarie cu primul spectacol pe apă, urmat a doua zi de alaiul gondolelor. Până pe 17 februarie vor avea loc zilnic, în Piata San Marco, concursuri de costume, în ultima zi a carnavalului urmând să fie aleasă cea mai frumoasă mască și să aibă loc ceremonia de închidere.

  1. Koln, Germania (11 noiembrie-18 februarie)

Cel mai mare carnaval din Germania revine în fiecare an cu sute de manifestări. Din 11 noiembrie până în Miercurea Cenușii (18 februarie), în cele 86 de cartiere ale orașului se organizează regulat defilări de fanfare și baluri mascate, iar marile festivități din februarie marchează sfârșitul sezonului carnavalului. Marea paradă oficială se desfășoară mereu în lunea care precede Miercurea Cenușii.

  1. Rio de Janeiro, Brazilia (13-21 februarie)

Ca la fiecare început de an, brazilieni și turiști din lumea întreaga petrec la Rio o săptămână plină de culoare, dans și exuberanță. La cel mai mare carnaval din lume defilează în fiecare seară cele mai bune școli de samba pe Marques de Sapucai, unde sunt instalate gradene ce pot primi 88.500 de spectatori. Pentru cine nu reușește să obțină un loc pentru a asista la acest eveniment, cele câteva săptămâni dinaintea debutului sunt marcate de strălucitoare parade populare.

Carnaval-Rio

  1. Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania (11-22 februarie)

Interzis în perioada franchistă, carnavalul de la Santa Cruz a devenit ulterior unul din cele mai mari din lume, după cel de la Rio. Timp de zece zile, în diferite cartiere ale orașului se organizează baluri și parade, înaintea principalelor manifestări la care asistă anual până la 200.000 de persoane.

  1. New Orleans, Statele Unite ale Americii (4 ianuarie-17 februarie)

Introdus de coloniștii francezi în 1699, carnavalul din New Orleans este cel mai mare din Statele Unite. Își atinge apogeul în ziua de Mardi Gras, când pe străzi se succed defilări de dimineața până noaptea tarziu, momentul de început al postului Paștelui. Primele parade au loc din 4 ianuarie, fiecare fiind sponsorizată de o „krewe” (confrerie) a orașului. Turiștii își pot face o părere despre edițiile trecute ale carnavalului vizitând „Mardi Gras World”, hala în care sunt păstrate care alegorice din anii precedenți.

  1. Nisa, Franța (13 februarie-1 martie)

Cel mai mare carnaval din Franța propune în acest an două săptămâni de parade, costume și defilări de tot felul. În program figurează cursa „mascată” de 10 kilometri, parada de la Nisa și bătaia cu flori. Evenimentul cuprinde în acest an și „Lou Queenrnaval”, prima paradă gay din Hexagon. Festivitățile iau sfârșit prin arderea regelui carnavalului și un joc de artificii.

  1. Basel, Elveția (23-26 februarie)

Cele 72 de ore de carnaval de la Basel vor începe cu defilarea lanternelor, cu ocazia căreia locuitorilor li se recomandă să nu aprindă luminile în case. Urmează apoi „clique”-urile, grupuri muzicale cu tobe, fluiere și uneori trompete a căror muzică răsună în tot orașul. Se creează o atmosferă propice pentru a asculta așa-numitele „shnitzerbanks”, poeme satirice despre lideri politici sau din domeniul economic din toată lumea.

  1. Quebec, Canada (30 ianuarie-15 februarie)

Sub privirea amuzată a lui Bonhomme, mascota carnavalului din Quebec, sute de mii de persoane vin să participe la una din cele mai importante manifestări din Canada. Cursa cu barca pe gheața, baia de zăpadă și defilările nocturne se număra printre activitățile propuse de-a lungul celor două săptămâni de carnaval.

  1. Notting Hill, Marea Britanie (30-31 august)

Pe parcursul unui week-end, cartierul șic Notting Hill din Londra devine principala atracție pentru turiști și localnici. Creat în 1959 ca răspuns la mișcările sociale din anul precedent, carnavalul pune în evidență cultura din Antile, extrem de prezentă in cartier. Alături de parada principală, participanții asistă și la prestațiile „steelbands”, orchestre cu tobe de oțel (originare din Trinidad-Tobago). În ajunul carnavalului se organizează un concurs în care se desemnează cel mai bun grup din țară.

  1. Barranquilla, Columbia (14-17 februarie)

Înscris în Patrimoniul cultural imaterial al umanității de UNESCO în 2008, carnavalul de la Barranquilla oferă o panoramă a diferitelor culturi columbiene. Timp de patru zile înaintea postului Paștelui, grupuri autohtone interpretează muzica pe care se dansează și defilează care alegorice colorate, ce încearcă să își croiască drum prin mijlocul mulțimii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co