Externe

Cea mai mare pestera din lume

Cea mai mare pestera din lume

O peşteră uriaşă a fost descoperită într-o zonă îndepărtată a junglei vietnameze, dovedindu-se ulterior a fi cea mai mare peşteră, cu o singură cameră, din lume. Peştera Son Doong măsoară circa 80/80 de metri şi bate vechiul record deţinut de Peştera Căprioarei din porţiunea malaeziană a insulei Borneo.

Peştera Căprioarei măsoară circa 90/90 de metri, dar nu are decât 1,6 kilometri în lungime. Prin contrast, exploratorii au mers în Son Doong circa 4,5 kilometri, dar au trebuit să se întoarcă pentru a nu rămâne blocaţi de apele sezoniere. Aceştia sunt de părere că peştera vietnameză este chiar mai lungă de atât.

Mai mult, pe o distanţă de aproape trei kilometri, peştera măsoară chiar şi 140/140 de metri, a declarat Adam Spillane, un membru al British Cave Research Association, echipă care a explorat caverna. Speologii au fost forţati să iasă din cauza apelor, dar au promis că se vor întoarce anul viitor pentru a explora peştera în întregime.

Pasajul stâncos din adâncurile pământului are o lungime de 6,5 kilometri şi o înălţime de 200 metri, fiind de 7 ori mai înalt decât Catedrala din York. Denumită de către băştinaşi Hang Son Doong ( Pestera Râului din Munte, în dialectul local), peştera are dimensiuni aproape duble comparativ cu fosta deţinătoare a recorului.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co