Externe

Cele mai interesante staţii de metrou din Europa

Cele mai interesante staţii de metrou din Europa

În multe oraşe, transportul subteran implică locuri murdare, tavane joase, bălţi ciudate şi evitarea privirii cu cei din jur. Dar în anumite locuri din lume, ele constituie adevarate obiective turistice – caverne superbe cu artă, arhitectură şi artefacte splendide, potrivit travelwiz.ro.

Metroul de anvergură din  a fost realizat în două stadii, între 1988 şi 1995 şi între 1997 şi 2004. Prin folosirea inteligentă a luminii naturale şi a spaţiului intuitiv, sistemul de metrou încurajează călătorii să meargă în direcţia corectă, fără ca ei să aibă nevoie de indicatoare. Baldachinele din sticlă care aduc un omagiu metroului parizian au devenit cunoscute sub numele de Fosteritos: pe timp de zi ele sunt fântâni de lumină, iar noaptea devin semnale luminoase care îi îndrumă pe călători către casă.

În 1898, în Viena luau naştere ideile unor genii precum Gustav Klimt, Sigmund Freud şi Otto Wagner. Secesiunea vieneză şi „stilul tânăr” al lui Wagner, prezente în staţiile din oţel şi marmură au făcut valuri. Pavilionul Curţii din Hietzing a fost făcut spre a servi ca linie de metrou personală a familiei regale, cu amenajări adecvate (astăzi, este o destinaţie populară pentru nunţi).

Staţia Pecherskaya amestecă strălucirea filmelor de spionaj din timpul Războiului Rece cu o doză considerabilă de futurism: candelabrele moderne din centru şi arcadele masive umbroase te fac să crezi că următoarea oprire ar putea fi chiar luna

Intrările Art Nouveau ale arhitectului Hector Guimard în metroul parizian sunt simboluri ale arhitecturii publice elegante. Ele conferă sentimentul intrării într-o grădină ascunsă, mai degrabă, decât într-o staţie de metrou. Cel mai suprarealist interior este cel din Arte şi Meserii, conceput de către autorul de benzi desenate belgian François Schuiten. Călătorii se văd într-un submarin inspirat din Jules Verne, cu hublouri şi came uriaşe.

Sursa: www.curierulnational.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co