Imobiliare Valea Prahovei
Interne

Plajele romanesti dispar vazand cu ochii

Plajele romanesti dispar vazand cu ochii

O buna parte din plajele de pe litoral s-au evaporat, din cauza eroziunii care le macina de ani de zile, si a furtunilor puternice din aceasta iarna. Specialistii Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral spun ca fenomenul eroziunii apare in principal din cauza activitatilor antropice. Cu alte cuvinte, din cauza omului, depunerea de sedimente la nivelul intregului litoral romanesc este in scadere, in ultimii zeci de ani. De fapt, aceste reduceri severe au inceput in anii 1850, dar s-au accelerat in ultimii 40 de ani. Barajele de pe Dunare au contribuit in mare masura la acest lucru.

Plajele romanesti dispar vazand cu ochii. Iarna aceasta pare sa fi dat lovitura de gratie unui tarm care era, oricum, afectat grav de eroziune. Furtunile puternice au lovit cu putere tarmul; apa a inghitit nisipul, a inundat cateva sosele, a amenintat mai multe vile. Din cauza valurilor puternice, chiar si o bucata din faleza de promenada a Constantei, de langa Cazinoul Constanta, a fost rupta.

Pagubele provocate de vremea rea nu se cunosc inca. „Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral evalueaza in aceste zile pagubele produse de furtunile din ultima vreme”, a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al ABADL. Deocamdata nu se poate spune cu exactitate care sunt zonele cele mai afectate de furtuni. Cert este insa ca, din primele verificari, pagube au avut loc pe tot cordonul litoral. Dupa ce evaluarea pagubelor va fi finalizata, se vor lua si deciziile privind refacerea plajelor.

Chiar si fara interventia autoritatilor, plajele se vor reface, in mare parte. La Neptun, de exemplu, apele s-au retras si zeci de metri de plaja au revazut lumina zilei. Cu toate acestea, stabilizarea tarmurilor si a falezelor este o necesitate, tinand cont ca 2.400 de hectare de teren au disparut, in ultimii 35 de ani, din cauza eroziunii. Bani pentru reabilitarea lor sunt. Provin insa din fonduri eurpene, din Programul Operational Sectorial Mediu, de aceea cheltuirea lor este anevoioasa. Cert este ca, potrivit ABADL, prioritare sunt plajele din Constanta, Eforie si Mamaia. Si falezele sunt incluse in diferite proiecte de reabilitare. Aici, prioritare sunt Costinesti, Tuzla si Eforie, care trebuie sa fie refacute pana in 2014.

In sprijinul specialistilor romani au venit, in trecut, si experti din Japonia, care au realizat un master-plan la nivelul intregului litoral. Propunerile lor prevedeau montarea unor structuri de protectie sub nivelul marii, dar si a unor bolovani imensi pentru protectia stabilopozilor. Expertii niponi trageau si un semnal de alarma grav: daca nu se ia nicio masura, in 2029 Romania risca sa ramana fara plaja

Sursa: stiri.rol.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co