Comunicat ANAT
Cu privire la pelerinajele organizate la locurile sfinte creștine din țară și din străinătate, agențiile de turism mirene și Birourile de pelerinaje de pe lângă Biserica Ortodoxă au un interes comun major, pe acela de a asigura servicii turistice de calitate, la un preț accesibil pentru credincioși. ANAT susține că agențiile de turism mirene, neoficiind servicii religioase, nu atentează în niciun mod la monopolul pe care biserica îl are din acest punct de vedere.
ANAT a luat act cu surprindere de Comunicatul de presă remis ieri de către Patriarhia Română, în care se face vorbire despre pelerinajele organizate de către diverse entități din țară și străinătate. În opinia noastră, acest comunicat păcătuiește prin două lucruri: mai întâi, prin aceea că încercă să inducă opiniei publice ideea că agențiile de turism neafiliate bisericii nu ar putea să furnizeze transport, cazare sau alte servicii turistice pelerinilor decât cu binecuvântarea BOR; nu în ultimul rând, prin faptul că aruncă asupra tuturor agențiilor de turism, pe care nu le are în subordine, suspiciunea că ar încălca legea.
În realitate, piața serviciilor turistice este una liberă, concurențială, iar agențiile de turism acreditate ale BOR, ca și cele neafiliate bisericii, desfășoară, contracost, servicii comerciale. În acest context, agențiile de turism mirene și Birourile de pelerinaje de pe lângă Biserica Ortodoxă au un interes comun major, pe acela de a asigura servicii turistice de calitate, la un preț accesibil pentru credincioși. ANAT susține că agențiile de turism afiliate acestei organizații nu și-au propus niciodată să concureze cu Patriarhia Română pe partea de servicii religioase și că agențiile respectă monopolul pe care biserica îl are din acest punct de vedere.
ANAT și Birourile de pelerinaje au aceleași interese și când vine vorba de organizatorii de pelerinaje care nu încheie contracte de prestări servicii turistice sau care nu eliberează facturi fiscale. Cu toții suntem chemati să respectăm legea și să fim contributori corecți, să plătim taxele și impozitele aferente activităților pe care le desfășurăm. ANAT se adresează din nou, pe aceasta cale, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Autorității Naționale pentru Turism, altor instituții cu atribuții și competențe specifice, să monitorizeze permanent piața de turism și să se asigure că toți operatorii de turism sunt acreditați, dețin licență și brevet și respectă întru totul legea.
Lucia Nora Morariu
Presedinte ANAT