Articole

Diamantul din inima Parisului

Bijuteria Parisului, fără îndoială una din cele mai importante atracții din lume, Turnul Eiffel adună în fiecare an aproape șase milioane de turiști.

Construcția îndrăzneață din oțel atinge înălțimea de 324 de metri și cântărește nu mai puțin de zece mii de tone. Un adevărat magnet pentru îndrăgostiți și nu numai, Turnul Eiffel, ridicat pentru celebrarea împlinirii unui secol de la Revoluția Franceză, în cadrul ediției din 1889 a Expoziției Universale, tronează în centrul parcului Champ de Mars. Gigantul de oțel s-a născut din mâna lui Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel & Co., ca mai apoi inginerul Gustav Eiffel, care a proiectat și structura metalică a Statuii Libertății din New York, să cumpere brevetul construcției inedite.
Nivel cu nivel
Devenit un clișeu Hollywood-ian, pentru filmele ale căror acțiune se petrece în Paris, Turnul Eiffel este deschis pentru public în fiecare zi a anului. Structurat pe trei nivele, uriașul de metal poate fi “escaladat” pe scari sau cu liftul. Turiștii pot savura un pahar de șampanie veritabilă într-unul din restaurantele găzduite de turn. La primul nivel, la o înălțime de aproape o sută de metri de nivelul mării, restaurantul Altitude 95 își așteaptă oaspeții cu cele mai gustoase fructe de mare și unele dintre cele mai rafinate vinuri. Turiștii cu pretenții și ceva mai darnici pot lua masa, doar cu rezervare, în restaurantul Jules Verne, situat cu un nivel mai sus, la 125 de metri deasupra pământului. La primul nivel al turnului impunător se află magazine de suveniruri pe gustul tuturor – se spune că aduce noroc purtarea unui breloc reprezentânt copia în miniatură a acestui obiectiv turistic-, camera Gustav Eiffel și platforme de unde turiștii pot privi împrejurimile.
Foto-oportunitate
Pentru cei pasionați de fotografie, al doilea etaj pare să fie locul ideal pentru un reportaj în imagini cu Orașul Luminilor. Vizitatorii au la dispozitie balcoane special amenajate pentru fotografierea solului, dar și mai multe lunete – de jur împrejurul nivelului. Vă puteți bucura de o panoramă de vis la ultimul etaj al construcției realizată din oțel românesc, produs în uzinele de la Reșița. Acesta adăpostește o reprezentare istorică a biroului lui Gustav Eiffel, precum și o cameră specială de observare, unde se află panouri cu informații despre distanțele până la marile orașe ale Europei, dar și despre mai multe monumente din oaraș care pot fi identificate de la o înălțime de peste trei sute de metri. Celor care doresc să scruteze orizontul, le spunem că, din vârf, când cerul este senin, turiștii pot vedea până la 80 de kilometri, adică până la Versailles.
În seara inaugurării, turnul a fost acoperit de 10.000 de becuri cu gaz, ca mai apoi, în anul 1900, iluminatul să devină electric. Turiștii vor fi, categoric, fascinați de splendoarea jocului de lumini după apusul soarelui, la fiecare oră fixă, pentru zece minute.
Turnul Eiffel este, cu siguranță, locul ideal pentru o cerere în căsătorie sau pentru o declarație de dragoste în stil parizian, fiind vizitat, de la ridicare, de peste două sute de milioane de turiști.
F.H.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co