Stiri

Dublin, inima Irlandei

Una dintre cele mai dinamice capitale ale lumii, Dublin, cel mai mare oraș al Irlandei, ți se dezvăluie privirii de pe malurile râului Liffey. Cu un farmec aparte, care derivă atât din istoria și cultura irlandeză, cât și din felul de a fi al oamenilor, Dublin îți oferă și clădiri vechi, provinciale parcă, și restaurante elegante, magazine stilate şi hoteluri rafinate.

Foarte patrioți, mândri de țara lor și de patronul lor spiritual, Sfântul Patrick, irlandezii te vor primi în capitala lor curioși și cu brațele deschise, dornici să afle mai multe despre tine, despre țara de unde vii, și dornici să îți arate că ești în cel mai frumos oraș din lume.
O urbe verde, Dublin are multe parcuri publice, dintre care cele mai cunoscute sunt Parcul Phoenix, parcul Herbert şi parcul St. Stephen’s Green. Centru cultural și istoric, orașul oferă nenumărate atracții turistice: Muzeul Scriitorilor din Dublin, Muzeul James Joyce, casa unde a copilărit George Bernard Show, Muzeul Bram Stocker, Muzeul Irlandez de Artă Modernă (deschis în 1890), care deține o colecție bogată de haine vechi, mobilă, obiecte de uz casnic și artizanat, sau Castelul Dublin, fondat în 1204 la ordinul Regelui John.
Cea mai veche catedrală din Dublin este Christ Church. Construcția ei a fost începută în sec. al XI-lea. Zonei vechi, înțesată de puburi, i se spune Temple Bar, de la numele celui mai faimos bar din zonă. Cel mai vechi pub din Dublin, Brazen Head, datează de la începutul secolului al XII-lea.
Inima orașului
Chiar în centru se află Catedrala Sf. Patrick, simbol al Dublinului cunoscut și peste hotare. A fost ridicată pe locul unde se crede că Sf. Patrick și-a botezat adepții la credința creștină. Din 1713 până în 1745, diacon la catedrala St. Patrick a fost chiar autorul Călătoriilor lui Gulliver, scriitorul Jonathan Swift, care este înmormântat aici.
Dacă te afli în Dublin, fă o vizită și celui mai vechi colegiu: Trinity, construit în anul 1592. Trinity Colege este cea mai prestigioasă universitate din Irlanda și una dintre cele mai cunoscute din Europa. Printre foștii săi studenți se număra Jonathan Swift, Samuel Beckett, Oscar Wilde. Colegiul Trinity este, de fapt, un mare complex cu peluze îngrijite, clădiri istorice, scuaruri pietruite. Poți opta pentru un tur ghidat al Trinity College, contra unei taxe de 10 euro.
Distileria Old Jameson, care se află chiar în inima Dublinului, concentrează esența Irlandei: whiskey-ul. Istoria și o parte dintre tainele acestei băuturi pe care irlandezii o numesc „apa vieții” ți se desfășoară în fața ochilor, iar după ce faci turul distileriei, poți lua parte la o degustare, la bar.
Irlandezii sunt faimoși și pentru berea neagră, așa că nu rata celebra Guinness. Rețeta după care este realizată a rămas nechimbată din secolul al XVIII-lea. Orzul, apa, hameiul şi drojdia sunt amestecate astfel încât gustul și culoarea să fie inconfundabile. Așa cum sunt, de fapt, gustul și culoarea întregului oraș.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co