Externe

Financial Times: Transilvania „dă clasă” Elveţiei

Dacă noi, ca locuitori ai României, nu suntem capabili să apreciem ceea ce ne poate oferi ţara noastră, este bine că, din când în când, există câte un vizitator străin care să găsească şi să evidenţieze frumuseţile printre care trăim şi să le aprecieze la adevărata lor valoare.

Într-un editorial numit „Pierdut în Transilvania”, un jurnalist al cunoscutei publicaţii Financial Times, Clive Aslet face reclamă mai bine Transilvaniei decât autorităţile române. El a rămas impresionat de frumuseţile locului, de pădurile imense, de sălbăticia aşezărilor rurale.

Ziaristul a văzut Valea Verde din judeţul Mureş, s-a plimbat prin Piaţa Sfatului din Braşov şi i-a cunoscut pe oamenii din comuna Zăbala, în Covasna.

El a fost însoţit în călătoria sa de Paul Lister, fondatorul „European Nature Trust”, o organizaţie nonguvernamentală care militează pentru conservarea spaţiilor verzi neatinse încă de urbanizare, precum Munţii Carpaţi. Cele mai minunate dintre toate aceste bogăţii sunt pădurile. În general, vizitatorii văd doar o mică şi distantă parte a acestora. Munţii Carpaţi formează un arc care traversează mai multe ţări din Europa Centrală, însă partea românească este cea mai bogată în biodiversitate”, apreciază Clive Aslet, care menţionează în editorialul său şi pericolele ce pot distruge aceste bogăţii: exploatarea forestieră ilegală şi corupţia din ţara noastră.

Lister este de părere că zona ar trebuie să fie văzută ca echivalentul Parcului Naţional Yellowstone, iar unul dintre motive ar fi că aici se află cei mai mulţi urşi bruni în Europa.

Sunt tentat să spun că ar trebui să vii să vizitezi această lume înainte să dispară, dar prietenul meu, Lister, spune că asta nu se poate. El crede că turiştii care vor veni aici vor da naştere la creşterea numărului de produse lucrate manual de către localnici, ceea ce va ajuta zona să supravieţuiască, odată cu lupii şi ursii care trăiesc în pădurea carpatina”, se mai arată în editorialul lui Aslet.

O altă problemă a acestei zone este faptul că pădurea are o valoare percepută foarte redusă, potrivit Ericai Stanciu, şeful programului danubio-carpatic de silvicultură din WWF. „Valoarea acestor păduri este prea mică pentru Guvern pentru a se decide să-i exporte imaginea cum se cuvine”, povesteşte reprezentantul WWF.

Companionul editorialistului vine cu două soluţii pentru salvarea pădurilor: deblocarea certificatelor verzi pentru România şi dezvoltarea rurală, din care cea mai mare parte să o reprezinte turismul.


„Transilvania este o lume care pare să aibă mai mult în comun cu nuvelele lirice ale lui Thomas Hardy decât cu o Europa modernă”
, a relatat jurnalistul.

Aslet îşi încheie editorialul spunând că în zonele rurale din Transilvania nu există infrastructuri turistice, însă acest lucru face parte din esenţa ei. El este totuşi încântat ca ai posibilitatea să te afii singur într-un astfel de peisaj. Acesta mai povesteşte că a luat într-o dimineaţă micul dejun cu o femeie din Elveţia, o ţară cu mulţi munţi, dar care a venit în Transilvania pentru două săptămâni. Femeia i-a mărturisit jurnalistului: „Elveţia este ca o grădină, în comparaţie cu acest loc”.

Totuţi, articolul din Financial Times nu este singurul care a „lăudat” frumuseţile ţării şi ceea ce ne oferă România. De curând, publicaţiile The Irish Times şi The Telegraph au prezentat România ca destinaţia perfectă pentru Halloween, fiind „patria aventurilor stranii cu vrăjitoare din Valahia şi vampiri din Transilvania”.

sursa: 9am.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co