Interne

ICR şi olimpicii culturii

ICR şi olimpicii culturii

La vară, cultura română se mută temporar la Londra. Acolo va avea loc Olimpiada Culturală în paralel cu Jocurile Olimpice. ICR participă la acest eveniment cu 18 proiecte artistice de factură internaţională, care vor bucura,  cu siguranţă, publicul olimpiadelor.

Institutul Cultural Român va participa la Olimpiada Culturală cu evenimente menite să genereze un impact concret şi durabil, adică au fost alese acele proiecte care să perpetueze prezenţa culturii române în spaţiul londonez. Este vorba de proiecte realizate în spaţii publice, care răspund la nevoi concrete ale Londrei, ca spaţiu arhitectural şi comunitar şi extrem de accesibile, menite să atragă un public internaţional eterogen.

Concret, printre artiştii români implicaţi în aceste proiecte nu-i putem uita pe Dan şi Lia Perjovschi, Ion Caramitru, Paul Neagu, regizorul Radu Muntean, actriţa Anamaria Marinca, coregraful Arcadie Rusu şi arhitectul Mircea Mărgărit. Proiectele sunt pe cât de variate pe atât de spectaculoase. Este vorba de instalaţii interactive în spaţii publice, reasamblarea unei case din zona Gorjului într-un parc londonez, un spectacol de dans, workshop-uri de artă. De asemenea, proiectul „Noul val românesc în cartierele olimpice” înseamnă prezenţa a patru cineaşti talentaţi care vor susţine ateliere de film pentru tinerii aparţinând comunităţilor defavorizate din cele 6 cartiere olimpice din estul Londrei.

Nu va fi uitată nici arta dramatică. Piesa 20/20 în regia Gianinei Cărbunariu va putea fi vizionată la Festivalul Internaţional de Teatru din Londra, în vreme ce Ion Caramitru va recita din sonetele lui Shakespeare în cadrul unui spectacol dedicat liricii shakespeariene. Versuri va recita şi Nadia Comăneci, în cadrul unui proiect ce combină poezia cu sportul: „mari sportivi citesc din mari poeţi”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co