Interne

Impozit la jumătate pentru hotelieri sau nu?

Peste 70% din cele aproximativ 360 de hoteluri de pe litoral riscă să rămână închise la vară, pentru că proprietarii nu pot plăti retroactiv impozitul pe cladiri, scrie Wall-Street.ro. Astfel, patronatele din turism consideră că modul de calcul a fost interpretat tendențios de primării în ultimele luni, pentru a crește încasările.

Reprezentanții patronatelor amintesc de o hotărâre de guvern emisă acum 5 ani care reglementa ca sezonul estival începe la 1 mai și se termină pe 30 septembrie, desfășurându-se așadar pe o durată de cinci luni, informează Mediafax.

Hotelierii care se conformau și aveau unitățile de cazare deschise în toată această perioadă, beneficiau de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri.

„Cineva a modificat ulterior în Codul Fiscal, fără ca noi să știm și fără să ne anunțe nimeni, că pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care funcționează minim 185 de zile, adică mai mult de șase luni”, a declarat Nicolae Bucovala, președintele patronatului Mamaia, care reunește hotelurile din stațiune, și unul dintre cei mai mari investitori în turismul de pe litoral.

hotel-flora-mamaia (1)

„Acum, primăriile vin și ne recalculează din urmă cu 3-5 ani impozitele și ne somează să plătim restanțele în termen de o lună. Este vorba de mulți bani, pe care nu îi putem plăti. Un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie să platească o diferență de 40.000 de euro. Este o neconcordanță între hotărârea de guvern de acum cinci ani și Codul Fiscal, dar toți ne întrebăm de ce nu am fost avertizați în primul an și am fost lăsați să funcționam așa câțiva ani”, a mai spus Bucovala.

Mai mult decât atât, autoritățile locale le cer hotelierilor de la mare dovezi nu că au avut unitățile deschise, ci că au și primit turiști șase luni pe an.

„Mulți nu vor putea plăti retroactiv, iar primăriile le vor bloca conturile și nu vor mai putea funcționa. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, peste 70% dintre hotelurile de pe litoral ar putea rămâne închise la începutul sezonului pentru că nu-și vor putea plăti retroactiv acest impozit pe clădiri, al cărui mod de calcul a fost interpretat tendențios de către primării, pentru a crește încasările”, a spus Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Sursa: Wall-Street.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co