Interne

În fiecare vineri din luna iulie, Cetatea Alba Carolina va răsuna de strigătele războinice ale romanilor şi dacilor

Poarta_I,_Cetatea_Alba_Carolina,_Alba_IuliaGarda romană împreună cu voluntarii ce vor compune viitoarea trupă de daci de la Alba Iulia au participat, în ultimele două weekend-uri din luna iunie, la două mari festivaluri de reconstituire istorică antică, găzduite de judeţul Alba: a VII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cricău şi I ediţie a Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia. Succesul de care s-au bucurat cele două evenimente a demonstrat încă o dată necesitatea unei prezenţe constante a Gărzii Romane şi a voluntarilor daci în Cetatea Vauban Alba Carolina. Acest fapt ar constitui încă un important punct de atracţie turistică în Cetate.
Tocmai din acest motiv, în fiecare zi de vineri din luna iulie, începând cu ora 19.00, cei prezenţi în Cetatea Alba Carolina vor avea ocazia să se întâlnească cu romanii şi dacii care compun trupa de reconstituire istorică (reenactment) de la Alba Iulia. Prezenţa lor este pe deplin justificată prin patrimoniul arheologic roman extrem de bogat care se găseşte la Alba Iulia, oraş care se suprapune peste anticul Apulum.
În ceea ce priveşte programul evenimentului, romanii şi dacii vor pleca în paradă, de la ora 19.00, din faţa Muzeului Naţional al Unirii. Traseul lor va fi: Muzeu, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a. De asemenea, pe platoul din faţa Porţii a IV-a trupa va realiza demonstraţii şi prezentări de tehnică militară romană şi dacică.
De reţinut că Garda Romană a apărut la în toamna anului trecut în urma unui proiect câştigat de muzeul albaiulian şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.). Garda e compusă din voluntari care dau viaţă Legiunii a XIII-a Gemina, de a cărui castru se leagă începuturile vieţii urbane la Alba Iulia. De asemenea, trupa dacilor este parte tot a unui proiect A.F.C.N. care urmează să fie finalizat în toamna acestui an.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co