Interne

Muzeu pentru legendele sportive

Muzeu pentru legendele sportive

Zeci de trofee cucerite de sportivii români de-a lungul anilor pot fi admirate la Muzeul Sportului. De la mănuşile singurului campion olimpic la box, Nicolae Linca la pagaia lui Ivan Paţaichin şi sabia scrimerului Mihai Covaliu, muzeul oferă tuturor pasionaţilor de sport şansa de a cunoaşte obiecte ce au făcut parte din povestea scrisă de eroii lor.
De anul trecut avem un muzeu al sportului in capitala. Muzeul deschis în noiembrie la Casa Olimpică din Bucureşti este primul muzeu din România dedicat sportivilor români care au scris istorie. Din păcate, amenajarea nu s-a încheiat momentan, din lipsă de fonduri, aşa că o parte din cele mai valoroase obiecte din patrimoniul muzeului au rămas în depozite. Nu are cine să le păzească şi nici nu există un sistem de securitate performant, astfel că trofeele şi medaliile de aur mai au de aşteptat până să poată fi expuse publicului larg. O zonă specială este dedicată deschizătorilor de drumuri din diferite sporturi. Aici puteţi găsi fotografii sau obiecte care au aparţinut pionierilor din diferite arii ale sportului românesc.
Restul muzeului este dedicat marilor campioni români. Cum era firesc, n-au fost trecute cu vederea performanţele gimnastelor noastre.
O vitrină dedicată microbiştilor reaminteşte clipe de glorie pentru sportul cel mai popular printre români.
În vitrina dedicată boxului veţi descoperi mănuşile lui Nicolae Linca, cel care a cucerit singurul titlul olimpic la boxul amator din istoria România. Nici echitaţia nu a fost uitată, cu toate că performanţele românilor din domeniu par demult apuse. Pagaia semată de Ivan Paţaichin, o statuetă reprezentând-o pe Nadia Comăneci şi echipamentul campioanei la atletism Violetea Beclea Szekely sunt doar câteva dintre piesele expuse în vitrinele micului muzeu. Momentan muzeul este înghesuit într-un singur etaj din Casa Comitetului Olimpic Român, dar, în următoarele luni, muzeul va fi reorganizat pe trei niveluri din clădire, expoziţia permanentă urmând să capete un aspect multimedia. De îndată ce se va rezolva problema securităţii, zeci de medalii care acum stau în depozite vor putea fi admirate de publicul larg.

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co