Interne

Muzeul Comunităţii Armene

Muzeul Comunităţii Armene

Deşi nu este pe clasică listă cu obiective de bifat în Bucureşti, Muzeul Dudian al Comunităţii Armeneşti merită vizitat pentru arhitectura relativ exotică şi pentru sutele de obiecte de patrimoniu pe care le adăposteşte, unele vechi de şase veacuri. Centrul cultural armean se află în curtea Bisericii Armeneşti de pe Bulevardul Carol I şi cuprinde biblioteca şi Muzeul Comunităţii Armeneşti din România.
Construită în 1943, după planurile lui Emil Călinescu, clădirea care adaposteste Muzeul comunitatii armene, dovedeşte o înţelegere de substanţă a tradiţiei arhitecturii armeneşti. Muzeul se află la etaj, iar acolo ajungi printre cărţi şi portrete, printre care cel al omului de afaceri Krikor Zambaccian. Chiar la intrarea în sala de expoziţie se află o hartă cu bisericile armenilor din actuala Românie şi din statele vecine, iar înăuntru vei descoperi două blazoane ale nobilimii armeneşti transilvănene. Întregul muzeu încapsulează un mileniu de istorie spusă prin obiecte artistice şi simboluri religioase strâns legate de tradiţia poporului armean.
De asemenea, cărţile sunt foarte preţuite de armeni. În colecţia muzeului se află şi prima biblie tipărită în armeneşte la Amsterdam, în 1666, dar şi cel mai mare manuscris armenesc, adus în ţară de nişte femei care, deşi fugeau de genocid, şi-ar fi lăsat deoparte bagajele pentru a lua în ţară o parte din carte. Deşi, momentan, muzeul este oficial închis pentru a permite reorganizarea şi modernizarea acestuia, cei care doresc să viziteze instituţia de cultură au această posibilitate zilnic, între orele 9 şi 14.00.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co