Articole

Muzeul Satului Banatean

Muzeul Satului Banatean, trebuie sa fie pe lista obiectivelor turistice obligatorii, cand ajungeti la Timisoara. Veti vedea, in continuare, de ce…
Muzeul Satului Banatean este relativ nou, el datand din 1967 si fiind deschis la 20 august, 1971. In cei patru ani care s-au scurs de la punerea pietrei de temelie si pana la inaugurare, au fost aduse aici case si gospodarii, o scoala, o primarie, un birt, un atelier de rotarie si o serie de instalatii tehnice taranesti – mori, vaiugi, oloinite, toate facand parte din patrimoniul cultural si etnografic al Banatului istoric. Astfel, patrimoniul muzeului contine atat piese din Romania, cat si din Serbia si Ungaria. De atunci, fondul muzeului timisorean a fost imbogatit constant cu noi gospodarii, cladirea unei vami ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, o scoala si o biserica recladita aici in anii ’90.
Exponatele Muzeului Satului Banatean va vor plimba, timp de cateva ore, prin intregul areal al Banatului, veti putea vizita casele, va veti putea plimba prin gradinile si curtile lor foarte bine intretinute, Daca veti avea noroc, ii veti putea mangaia chiar si pe caii blanzi aflati in incinta muzeului.
Iata cateva caracteristi ale gospodariilor regasite in muzeu: “casele au, in general, doua sau trei camere de locuit. Ceea ce constituie, insa, o caracteristica comportamentala recunoscuta a romanilor in general si a banatenilor in special, este ospitalitatea relevata de prezenta in fiecare casa a camerei de oaspeti, cunoscuta sub numele de “soba curata”, “soba mare”, “soba buna”, cel mai frumos mobilata si decorata cu cele mai pretioase tesaturi – covoare, stergare si fete de masa (“masaie”). In muzeu se intalnesc case cu prispa deschisa, prelungita pe toata lungimea constructiei si case cu prispa partiala. La toate acestea acoperisul este sprijinit pe stalpi de lemn frumos decorati prin cioplire si crestare, cu ornamente geometrice traditionale; case acoperite cu paie sau sindrila, case de tarani si case de mesteri olari.”
Muzeul Satului Banatean se afla aproape de Gradina Zoologica din Timisoara, spre iesirea din oras. Adresa exacta este strada Avram Imbroane, numarul 1. Telefon: +40 256 225 548. Programul de vizitare este Marti – Sambata : 10-18, Duminica : 12-20, Luni : inchis. Mai multe detalii despre exponatele muzeului gasiti pe siteul muzeului.
Descoperire frumoasa!
Materialul este realizat de echipa i-Tour (www.i-tour.ro), pentru www.travelmix.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co