Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
Muzeul de Istorie Nationala si arheologie Constanta are o vechime de peste o suta de ani. Dupa 1877 lucrarile de extindere ale orasului Constanta au dus la descoperirea unor insemnate vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice etc., toate atestand locul anticului Tomis in istoria veche a tarii.
Constatarea ca multe piese antice intrau in colectii particulare si alcatuiau material de specula, a trezit ingrijorarea edililor in viziunea carora s-a nascut ideea unui Muzeu de arheologie.
In anul 1878 Remus Opreanu – primul prefect al administratiei romanesti in Dobrogea – propunea Academiei Romane ca materialele arheologice adunate la Prefectura, prin grija sa si stradania inspectorului scolar Ion Banescu, sa formeze un muzeu. Muzeul de organizeaza, insa, in anul 1882 un incendiu distruge cladirea Prefecturii, care il adapostea. Pana in 1928 antichitatile descoperite in Constanta cu ocazia sapaturilor arheologice sunt transferate fie la Bucuresti, fie sunt depozitate in diverse locuri din oras.
Din 1928 Muzeul National de Antichitati din Constanta (actualul Muzeu de Istorie Nationala si Arheologie Constanta) are mai multe sedii, ultimul fiind in cladirea actuala, impunatorul monument din Piata Ovidiu. Constructia este una masiva, proiectata de unul dintre elevii scolii de arhitectura a lui Ion Mincu. Stilul brancovenesc se regaseste in loggia caracteristica de pe frontonul mare, in holul cu deschidere larga, sprijinita pe coloanele groase, iar in exterior prin ferestrele mici, inguste de la etajul al treilea.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta este a doua institutie de acest fel din Romania (dupa cea din Bucuresti), avand un patrimoniu impresionant si o buna reprezentare a istoriei Dobrogene din paleolitic si pana in prezent. Exponate celebre sunt: Sarpele Glycon, divinitate a casei si familiei, din sec. 2-3 d.Hr.; Fortuna cu Pontos, doi protectori ai orasului si portului, din sec. 2-3 d.Hr.; Ganditorul de la Hamangia si femeia sa – arta neolitica descoperita la Cernavoda.
Muzeul are 24 de sali:
Tezaurul acupa sala 2 la etajul 1, salile 1 – 10 la etajul 2, precum si salile 11 – 20.
Expozitia de numismatica – Sala 21
Expozitia de icoane – Sala 22
Expozitia de podoabe din argint – Sala 23 si 24
Expozitia de pipe (sec. XVIII-XIX)
Muzeul are, de asemenea, urmatoarele sectii: sectia de cercetare, sectia de arheologie, sectia de istorie moderna si relatii cu publicul.
Patrimoniul muzeului este alcatuit din piese de istorie veche (descoperiri arheologice), piese si documente de istorie moderna, monede – decoratii, ziare, carti si reviste. Acestea se regasesc in depozitele si colectiile de istorie veche, moderna, numismatica, depozitul de ziare.
Muzeul mai are in administrare si Edificiul Roman cu Mozaic Tomis, care se afla in proces de restaurare, sustinut de Painea Antica Romana Labyrinthum.
Descoperire placuta!
Materialul este realizat de echipa i-Tour (www.i-tour.ro), pentru Travel Mix.