Ne pierdem NATURA – VIDEO
Natura României, în pericol! Mii de hectare din rezervaţiile naturale dispar în fiecare an. Delta Dunării, Munţii Retezat sau Munţii Rodnei, Defileul Jiului, Lunca Mureşului sau Cheile Bicazului sunt câteva din ariile protejate din România. Econtext trage un semnal de alarmă asupra pericolului care pândeşte natura românească.
Ca în orice alt stat, şi în România există arii naturale protejate, fie că sunt parcuri naturale, rezevaţii ştiinţifice, monumente ale naturii, arii de protecţie avifaunistică sau situri de importanţă comunitară.
Cele mai multe din aceste arii protejate dispar încetul cu încetul de la an la an. De exemplu, Rezervaţia Deltei Dunării se întindea pe 591.200 de hectare în anul 1992.
În schimb, anul trecut, Rezervaţia Deltei Dunării avea o suprafaţă de 580.000 de hectare. Adică, cu 11.200 de hectare mai puţin!
Cazul Deltei Dunării nu este singular. În perioada menţionată, zece zone naturale au pierdut împreună aproape 65.000 de hectare. De aproape trei ori mai mult decât suprafaţa Bucureştiului!
Bineînţeles, există şi situri care s-au dezvoltat, care şi-au extins suprafaţa. Dar important este să atragem atenţia asupra zonelor care se află într-o stare precară.
În topul prezentat de noEcontext, Rezervaţia Retezat a pierdut cea mai mare suprafaţă: circa 17 mii de hectare, de la 54.400 de hectare în 1992, până la 38.047 de hectare în 2010. în altă ordine de idei, Rezervaţia Retezat s-a micşorat cu aproximativ o treime în acest interval de timp.
Sunt câteva situaţii şi mai dramatice: rezervaţia Muntelui Ceahlău s-a înjumătăţit! Avea 17.200 de hectare în 1992, ca să ajungă anul trecut doar la 7.739 de hectare. Rămânând la aceeaşi regiune, zona Cheile Bizaului – Hăşmaş s-a redus cu circa 40%.