Interne

Pe aripile timpului

Pe aripile timpului

Prima expoziţie sonoră din România poate fi vizitată la Muzeul Ţăranului Român. „Pe aripile timpului”  este o călătorie pe note şi tonalităţi, de la începuturile muzicii înregistrate cu gramofonul şi până în prezent. Este vorba de o expoziţie concepută şi inaugurată la Muzeul de Etnografie din Geneva acum doi ani, în memoria etnomuzicologului  român Constantin Brăiloiu.

În  anul 1943, Constantin Brăiloiu a plecat din ţară şi s-a stabilit iniţial la Geneva, unde a lucrat la Muzeul de Etnografie şi unde a întemeiat, printre altele, Arhiva Internaţională de Muzici Populare. Este motivul pentru care cei de-acolo au considerat firesc să îi dedice savantului român această expoziţie.

Ca o mărturie vie a diversităţii culturale, expoziţia de la MŢR pune în valoare raportul dintre muzică şi emoţii, dintre trăirile unei comunităţi şi expresiile sale muzicale. Vizitatorul este invitat să se cufunde într-un univers sonor supus influenţelor cele mai felurite. De la muzicile ţărăneşti de altădată până la manelele sintetice de astăzi, toate muzicile populare româneşti sunt puse în scenă într-un tablou audiovizual spectaculos.

Expoziţia include şi o miniarhivă a sunetului. Într-una din săli, vizitatorul poate face cunoştinţă cu cele mai vechi instrumente de captare a sunetului.

Poate cea mai surprinzătoare sală a expoziţiei este ultima, amenajată ca un club din zilele noastre. Aici vizitatorii pot asculta piesele care ocupă, în prezent, primele locuri în topurile muzicii pop din fiecare în parte. Fascinanta expoziţie vă aşteaptă la MŢR până la începutul lunii februarie. Cu siguranţă nu veţi regreta această călătorie pe aripile sonore ale timpului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co