Interne

Tapiserii regale la MNAR

Tapiserii regale la MNAR

Începând de joi, Muzeul Naţional de Artă al României vă propune o expoziţie inedită de tapiserii regale, aparţinând patrimoniului cultural francez. Expoziţia plimbă vizitatorii prin patru secole de creaţie, explorând arta tapiseriei franceze de la începuturile sale în secolul al XVII-lea până la artiştii contemporani care păstrează viu meşteşugul, adaptându-l vremurilor noastre.

Nu mai puţin de 55 de lucrări de tapiserie, multe de dimensiuni impresionante compun expoziţia „Manufacturile Gobelins: patru secole de creaţie”. Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană sunt cele două gazde ale colecţiei, care necesită spaţii generoase pentru a putea fi pusă în valoare.

„Pentru publicul român, având în vedere extraordinara relaţie dintre cele două ţări, m-am gândit că o expoziţie care să prezinte aceste tapiserii ar fi un eveniment remarcabil. Aşa că vă invităm să vedeţi, în premieră, cele 55 de tapiserii de la manufacturile Gobelins şi Beauvais. O astfel de expoziţie nu a mai fost realizată deoarece nu găsisem spaţiul adecvat”

Prin aceste opere, publicul poate observa istoria acestei arte minuţioase şi artizanale, de la tapiseriile istorice comandate de regii Franţei, pe care le puteţi admira la MNAR până la tapiserii moderne concepute de mari artişti ai secolului al XX-lea printre care Matisse şi Picasso. Arta tapiseriei reflectă dialogul dintre artistul, care crează desenul tapiseriei şi artizanul, un veritabil interpret al desenului pe suport textil.

Expoziţia „Tapiserii regale” de la MNAR prezintă 20 de tapiserii realizate în celebrele manufacturi Gobelins de la Paris pentru a decora somptuoasele reşedinţe ale regilor Franţei. Henric al IV-lea, Ludovic al 13-lea, Ludovic al 14-lea sau Ludovic al 16-lea sunt doar câţiva din cei care au susţinut arta tapiseriei. Realizate exclusiv din lână şi mătase la care se adăugau fire de aur sau de argint, într-o tehnică artizanală ce s-a schimbat foarte puţin de-a lungul timpului, tapiseriile expuse sunt inspirate de subiecte mitologice, religioase sau istorice şi ţesute după modelele unor artişti precum Simon Vouet sau Charles Le Brun. Expoziţia poate fi vizitată începând de joi şi până pe 26 februarie 2012.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co