SAPTAMANA ARTELOR SPECTACOLULUI MUZICAL 2011
Prima ediție a Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical organizată de revista VIP sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național s-a încheiat in data de 27 noiembrie, după șapte zile de evenimente desfășurate pe cele mai importante scene lirice din România dar și în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, precum și la Academia “Gh. Dima” din Cluj Napoca. Douăzeci de evenimente – gale, conferințe si spectacole-eveniment – au încercat să aducă mai aproape de sufletul publicului din București, Cluj Napoca, Iași și Constanța opera, opereta și baletul, pe scurt artele spectacolului muzical.
Manifestarea a debutat în data de 21 noiembrie prin cea de-a treia ediție a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Peste 1000 de personalități din societatea românească au aplaudat performerii și performanțele anului 2011 în cadrul unei gale dedicate valorilor artelor spectacolului muzical. Printre laureații serii s-au aflat și mezzosoprana Ruxandra Donose (Premiul de Excelență în Reprezentarea Artei Lirice Romanești pe Marile Scene ale Lumii), dirijorul Petre Sbârcea (Premiul pentru Intreaga Carieră), muzicologul Viorel Cosma (Premiul pentru Literatură de Specialitate), prim balerina Monica Petrică (Premiul de Eleganță), soprana Leontina Văduva (Premiul de Excelență), dar și coregraful Gigi Căciuleanu (Premiul pentru Coregrafie). Cel mai Bun Spectacol de Operă a fost desemnat spectacolul “Lohengrin” de R. Wagner realizat de Opera Națională București sub coordonarea domnului Cătălin Ionescu Arbore, iar Cel mai bun Spectacol al secțiunii Operetă/Musical a fost laureat musicalul “Rebecca” în regia lui Attila Beres, producție a Teatrului Național de Operetă “Ion Dacian” în colaborare cu Teatrul de Operetă și Musical din Budapesta. Pe scena Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2011 au urcat și Ioan Holender, Sorin Oprescu- Primarul Bucureștiului, Alexandru Lăzescu – Președintele Televiziunii Romane, dar și Demeter Andras – Președintele Societății Romane de Radiodifuziune în calitate de laureați pentru “Evenimentul Anului 2011”, bineînțeles Festivalul și Concursul Internațional “George Enescu”, dar și doi dintre cei trei președinți post decembriști, Ion Iliescu și Emil Constantinescu care au subliniat în discursurile lor importanța susținerii demersului cultural.
Despre complexitatea artelor spectacolului muzical în raport cu vremurile actuale s-a discutat în cadrul întâlnirilor purtate sub titulatura “Artele Spectacolului Muzical, încotro?” , întâlniri care au îmbrăcat o formă diversă. La București, domnul Ioan Holender a discutat împreună cu invitații săi (Cătălin Ionescu Arbore, directorul ONB, criticul muzical Costin Popa, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Cornel Stavru și prof. univ. Georgeta Stoleriu) despre trecutul și viitorul operei. La Iași directorul ONI, Beatrice Rancea a discutat împreună cu Raluca Turcan, Președintele Comisiei pentru Arte, Cultură și Mijloace de Informare în Masă și coregraful Ioan Tugearu despre problemele și oportunitățile scenei lirice ieșene, iar la sediul Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj Napoca a avut loc o sesiune de comunicări pe aceeași temă moderată de prof.univ.dr. Doina Modola.
Sub semnul “Maeștrii scenei lirice”, la Cluj Napoca, Constanța și București au fost sărbătoriți mari artiștii ai celor patru instituții. La Constanța, Daniela Vlădescu, director al Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski” a acordat diplome onorifice seniorilor instituției iar la Cluj- Napoca marii artiști ai Operei Maghiare dar și ai Operei Naționale Romane Cluj Napoca au fost aniversați în cadrul unui eveniment special organizat la sediul Academiei de Muzică “Gh. Dima”.
Pe tot parcursul acestei săptămâni, au avut loc și numeroase spectacole, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. “Samson si Dalila” de Camille de Saint-Saens la Opera Națională Romană Iași, “Lucia de Lammermoor” de G. Donizetti la Opera Maghiară din Cluj Napoca, premiera “Nijinski” în cadrul Studioului Experimental de Operă si Balet al ONB, “Traviata” de G. Verdi la Opera Națională Romana Timișoara, spectacolul extraordinar “George Petean și invitații săi” la Opera Națională Română Cluj Napoca, spectacole pentru copii la Teatrul de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța precum și la Opera Comică pentru Copii București.
Finalul Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical 2011 a fost marcat tot la Opera Națională București prin gala “Maeștrii scenei lirice. Opera 90”, eveniment prin care prima scenă lirică a țării a sărbătorit împlinirea a 90 de ani de la instituționalizare. Aniversarea a fost marcată printr-un spectacol fastuos desfășurat în sala mare a Operei bucureștene, dar și printr-o festivitate de decernare a unor diplome onorifice care a avut loc în Sala Studio a aceleași instituții. La ambele evenimente a fost prezent nu doar un public numeros ci și peste 120 de artiști ai Operei Naționale București, artiști ce au încântat publicul din 1920 și până astăzi. Evenimentul s-a desfășurat sub semnul unor puternice emoții căci mulți dintre artiștii sărbătoriți nu se mai revăzuseră de peste douăzeci de ani.