Sfaturi pentru schiori și snowboarderi
Snowboarding-ul si schiat-ul sunt doua sporturi de iarna care fac acest sezon friguros ceva mai placut, iubit chiar. Fanii sporturilor albe, care doresc sa-si pregateasca o vacanta activa, trebuie sa stie ce inseamna un echipament adecvat si cum il alegem.
Un echipament complet de snowboarding include placa, legaturile, bootii, sosete (eventual mai groase si mai lungi), first layer (pentru zilele friguroase, viscol sau cand trebuie sa stai foarte mult afara si in zapada), pantaloni, geaca, manusi, caciula, casca, ochelari de snow si protectii (recomandabile pentru ca nu stii cand mai cazi si nu intotdeauna cazi cum vrei).
Un echipament de schi presupune schiuri, claparii, sosete, first layer, pantaloni, geaca, manusi, caciula, casca, ochelari de protectie, si bete (care dau ritmul, care ajuta in portiunile plate, la legarea virajelor, inlantuirea miscarilor si mentinerea echilibrului).
Atunci cand vorbim despre schiuri sau placa, este foarte important sa alegem masura potrivita. Stand in picioare, placa ar trebui sa va ajunga pana la barbie sau pana la nas, dar ea trebuie aleasa si in functie de greutate. Apoi, in functie de stilul de dat exista placi de park, de all mountain, de powder, de boardercross si variatiuni intre ele. Atunci cand va alegeti bootii, important este ca ei sa se potriveasca cu legaturile, deci recomandabil ar fi sa le luati impreuna.
Schiurile se aleg in functie de trei aspecte: inaltime, greutate si stil. Exista schiuri pentru traseu alpin (rapide, foarte bune pentru partii), pentru freeride (cele care plutesc in zapada proaspata) si cross country (cele utilizate pentru distante lungi).
Foarte importante sunt protectiile. Recomandabile sunt protectiile pentru genunchi – ei fiind foarte solicitati, pantaloni cu protectie de fund, solduri si coccis si protectii pentru maini (acestea pot fi cumparate separat sau sunt incluse in manusi). Casca este foarte importanta, si mai important e ca aceasta sa fie fixa pe cap, sa nu incomodeze si sa se potriveasca cu ochelarii.
Un alt sfat ar fi ca atunci cand va cumparati echipamentul, sa fie produs de aceeasi firma, pentru ca sunt gandite sa se potriveasca perfect.
O alta recomandare ar fi sa se inceapa cu instructor de snowboard, respectiv schi. Cateva ore la inceput fac minuni. Ele va ajuta sa treceti peste pragurile psihice specifice oricarui incepator.
Inainte de a porni pe partie, este necesar sa se faca incalzirea. Specialistii recomanda stretching-ul, genuflexiuni, alergari usoare etc, timp de 20 de minute atat pentru tonifiere cat si pentru a scadea riscul de intinderi sau entorse.
Sursa: www.9am.ro