Festivalul filmului brazilian a luat startul aseară la Cinema Union din Bucureşti. Organizat de Ambasada Braziliei şi Cinemateca Română, festivalul se află la prima ediţie şi propune o selecţie a celor mai bune pelicule braziliene din anii 2004-2006, toate filme proiectate în premieră în România.
Selecţia festivalului este generoasă cu toate gusturile cinefililor. Nu lipsesc nici comediile, nici dramele, nici filmul poliţist. Organizatorii speră să deschidă apetitul publicului românesc pentru cinematografia braziliană.
„Ne propunem ca în fiecare an să prezentăm cinci, şase filme braziliene. Cinematografia braziliană a început să se dezvolte în anii ’40, mai întâi prin comedii şi filme de entertainment. Când eram copil, am văzut aceste filme şi erau foarte bune. Prin anii 60 l-am avut pe Anselmo Duarte, care a obţinut Palme d’Or la Festivalul de la Cannes cu filmul “The Given Word”, iar în 1969 a fost un alt moment de vârf cu filmul „Brazil 2000”.
„Cei mai celebri regizori de-acum sunt Flavio Bareto, Valter Salis şi Fernando Merelis. Fernando Merelis este cel care a regizat „City of God”, care a obţinut peste 50 de premii naţionale şi internaţionale, printre care patru nominalizări la Oscar.”
În ultimii ani, cinematografia braziliană a câştigat deci teren la nivel internaţional, iar brazilienii speră să poată exporta cât mai multe din aceste producţii. Festivalul Filmului Brazilian a debutat aseară cu proiecţia filmului „Difuzorul telefonului”, iar în această seară spectatorii au putut urmării filmele „Dacă eu aş fi fost tu” şi „Anul în care părinţii mei au plecat în concediu”. Acest ultim titlu poate fi vizionat şi duminică seară la încheierea festivalului. Mâine începând de la orele 16.30 puteţi merge să vedeţi filmul lui Jorge Furtado, „Unchiul meu a omorât pe cineva”, care va fi urmat de lungmetrajul „Gheaţă multă şi două degete de apă”. Toate filmele sunt proiectate în limba portugheză şi subtitrate în engleză, iar accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.