Sinaia, Buşteni şi Azuga vor fi incluse în Metropola Braşov
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului propune o strategie cu implementare până în anul 2050, potrivit căreia întreaga Vale a Prahovei s-ar putea dezvolta unitar.
Întreaga Vale a Prahovei, de la Sinaia şi până la Braşov şi Râşnov ar putea să se dezvolte într-un sistem integrat şi unitar, astfel încât zona să devină un pol principal al turismului montan românesc. La finele săptămânii trecute, la Braşov a avut loc prezentarea acestei strategii realizate de prof. univ. dr. Pompei Cocean şi un colectiv de la Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Prezentarea s-a făcut în prezenţa secretarului de stat Sorin Munteanu (foto stânga) şi secretarul general Gheorghe Nastasia din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi a primarilor tuturor staţiunilor de pe Valea Prahovei.
Strategia de dezvoltare unitară a Văii Prahovei atinge toate aspectele, dar în principal este bazată pe dezvoltarea turismului. Astfel, se are în vedere asocierea staţiunilor de pe Valea Prahovei la Zona Metropolitană Braşov, având ca punct central de dezvoltare Braşovul, mai ales că o astfel de structură ar ajuta la dezvoltarea întregii zone într-un mod unitar şi mult mai rapid decât ar încerca fiecare separat, acestei propuneri urmând a i se da o formulare legislativă. Printre propunerile acestei strategii se mai regăsesc: dezvoltarea domeniului schiabil, astfel încât, până în 2025, să avem minim 150-200 de kilometri de pârtie, creşterea numărului de locuri de cazare de la 19.000 la 50.000.
O atenţie aparte s-a acordat modernizării infrastructurii necesare accesului în această zonă. „Ne dorim ca regiunea să fie un pol al turismului montan românesc, prin amenajarea unui spaţiu turistic de recunoaştere europeană. Acest lucru presupune ca nicio adminstraţie teritorială să nu se mai dezvolte izolat, ci împreună. Practic, Sinaia-Braşov va fi zona de gravitaţie a turismului. Acest document se bazează pe cei trei A: Accesibilitate, Activitate în turism şi Agricultură, şi aplicarea lui se va face în trei etape: până în 2015, 2016-2025 şi 2026-2050”, a spus prof. univ. dr. Pompei Cocean, de la Universitatea Babeş-Bolyai, realizatorul proiectului.
Fiecare primar sau reprezentant al unei autorităţi locale şi-a prezentat punctul de vedere legat de aceasta strategie, precum şi modul în care se regăseşte localitatea pe care o reprezintă în conceptul general de dezvoltare. Reprezentanţii CJ Dâmboviţa au spus că această strategie ar trebui extinsă şi spre acest judeţ astfel încât întreaga zonă Râşnov – Braşov – Predeal – Azuga – Buşteni – Sinaia – Moroieni (Dâmboviţa) să se dezvolte în mod unitar. Însă, toţi primarii au spus că un astfel de proiect are şanse de reuşit numai dacă se va face ceva cu transportul rutier. Tocmai de aceea se vor face noi solicitări la Ministerul Transporturilor pentru realizarea cât mai repede a tronsonului de autostradă Comarnic – Braşov.
Pe golurile alpine ar putea fi amenajate pârtii
În cadrul discuţiilor avute vineri la sediul Primăriei Braşov cu primarii tuturor localităţilor de pe Valea Prahovei, Braşov şi Râşnov, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a mai spus că ar trebui să se ia în considerare posibilitatea extinderii pârtiilor pe golurile alpine. „Trebuie să avem în vedere şi un domeniu schiabil la înălţime. Încălzirea globală creează probleme pe pârtiile de joasă altitudine şi atunci se preferă cele înalte, unde deşi nu există zăpadă cu ajutorul tunurilor ele pot fi utilizate pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Gheorghe Nastasia. Un alt plan pentru dezvoltarea întregii zone este de realizare a unui sistem modern de transport pe cablu între toate aceste localităţi.
sursa: bzb.ro