Articole

Şoferiţa în călătorie. Reguli de urmat când pleci în vacanţă cu maşina

Presupunând că ţi-ai asumat rolul de şoferiţă pentru zilele pe care ţi le petreci în străinătate şi, mai ales, că ai un permis internaţional de conducere, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ai în minte înainte de a te urca la volan.

– Mare atenţie la partea de drum pe care se conduce! În majoritatea ţărilor se conduce pe partea dreaptă însă, precum ştii, există şi ţări în care se merge pe stânga. Una dintre ele este Marea Britanie, dar mai sunt destule, în special cele din zona Commonwealth. Printre ele se numără Australia, Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Malta, Cipru, India, Africa de Sud, Pakistan, Thailanda etc. Nu uita că schimbarea sensului de mers poate fi confuză, de pildă la trecerea din Franţa în Anglia.

– Încearcă să nu conduci noaptea. Sunt multe ţări în care e periculos să şofezi pe timp de noapte.

– Învaţă semnele de circulaţie caracteristice ţării respective. De asemenea, fii atentă la regulile simple legate de şofat: viteza maximă admisă pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi, concentraţia de alcool admisă la volan etc.

– Află obiceiurile locale. Uneori, acestea sunt chiar mai importante decât regulile de circulaţie. De exemplu, în unele părţi din nordul Africii (ca în multe alte ţări) eşti obligată prin lege să opreşti, dacă ai accidentat pe cineva. Practic, însă, orice localnic îţi va spune că cel mai bun lucru de făcut este să calci acceleraţia şi să-ţi vezi de drum (dacă nu e vorba de ceva grav): rudele accidentatului vor sosi în grabă şi e posibil să o sfârşeşti rău.

– Ia-ţi un gps. Şi o hartă. Organizarea şi planificarea traseului este esenţială. Foloseşte gps-ul cu cap şi nu te lua 100% după el, ci combină indicaţiile acestuia cu ce cele oferite de indicatoarele rutiere, care se presupune că sunt mult mai exacte.

– Învaţă să conduci atât o maşină cu transmisie automată cât şi una cu transmisie manuală: nu poti şti niciodată ce maşină ţi se oferă de către compania de la care o închiriezi, atâta vreme cât nu ai specificat asta din timp.

– Nu te speria de traficul aglomerat, rămâi mereu stăpână pe situaţie, fie că te afli pe un pod din Istanbul sau pe o străduţă îngustă din Roma.

– Blochează-ţi întotdeauna uşile şi geamurile, în special dacă te afli într-o ţară săracă sau dacă şofezi noaptea.

– Nu vorbi la telefonul mobil când eşti la volan. În multe ţări, acest lucru este ilegal şi va fi sancţionat cu amendă.

– Parchează în locuri cât mai sigure. Întreabă despre ele şi mergi acolo: parcările păzite sunt de o mie de ori mai sigure decât cele pe marginea drumului. În unele ţări, e posibil să te trezeşti cu maşina furată sau măcar fără cauciucuri.


sursa: feminis.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co